Barrejar gelats i vi pot ser una idea per a l’estiu que, si es troba la combinació correcta, pot donar com a resultat una experiència tant sorprenent com deliciosa. En un article publicat a Wine Enthusiast, un grup d’experts proposen quins són els criteris més adients a l’hora de barrejar dos productes que per si sols ja agraden a la majoria de persones.
La llista de maridatges sorprenents entre vins i aliments de tota mena és molt llarga, però l’estiu fa pensar en la manera com es pot combinar el vi amb els gelats, un producte típic d’aquesta temporada. Encara que d’entrada pugui semblar estrany, és possible fer-ho. Al cap i a la fi, si es marida el vi amb formatge, per què no fer-ho amb un altre producte lacti com és un bon gelat?
La temperatura, el gran obstacle
El gran problema, al cap i a la fi, és la temperatura del gelat, però els experts consultats insisteixen que, si es fa amb cura, el maridatge és possible. És per això que ofereixen alguns consells a partir dels quals podem mirar d’experimentar i crear les nostres combinacions preferides per gaudir de l’estiu i, també, per oferir als nostres amics si ens visiten.
El cert és que, com el vi, si el gelat és massa fred es perden els sabors. Així doncs, una primera idea és tenir això en compte i deixar el gelat una estona a temperatura ambient abans de servir-lo, estovant-lo una mica i permetent captar més tots els seus matisos. A més, i tenint en compte que el fred sempre dorm una mica el paladar, es recomana tastar el gelat i esperar uns set segons abans de beure vi.

La dolçor, un factor important
La dolçor també és un factor que cal tenir en compte. Per a això, però, només cal recordar una de les normes més importants del maridatge: el vi ha de ser més dolç que el menjar. Això dona un gran ventall de possibilitats, perquè tant de vins com també de gelats n’hi ha de molt més i de molt menys dolços. En el cas dels gelats que ho són més, però, caldria recórrer a alguns vins, fortificats o no, que tenen més sucre, per bé que els més afruitats, encara que no siguin dolços, també poden ser una bona idea. A l’altra banda, els gelats de sabors menys habituals poden permetre, fins i tot, el maridatge amb vins secs.
Els tanins poden ser un problema
Els tanins poden ser un repte a l’hora de maridar i, en el cas dels gelats, cal anar amb molt de compte. Els sabors amargants o astringents dels vins amb molt contingut de tanins poden combinar bé amb carn greixosa, que els suavitza, però si es marida amb un gelat dolç el resultat és que el vi té un gust amargant desagradable. Així doncs, és millor evitar-los en aquest context.
Alguns exemples
Els experts consultats pel rotatiu nord-americà donen algunes idees de maridatges de vins i gelats que poden sortir bé: un vi rosat fet amb la varietat pinot noir amb gelat de galeta de mantega, un gelat de vainilla amb un vi de gel pinot gris, el gelat de vainilla amb un vi negre dolç, gelat de cafè amb xerès… les possibilitats són moltíssimes i, al final, experimentar és la millor manera de descobrir quines són les nostres combinacions preferides.