VadeVi
El millor vermut català ret homenatge al Raval de la Barcelona del XIX

El Raval de Barcelona, del celler Ronadelles de Cornudella de Montsant, és un vermut nou, però fruit d’una llarga història, la d’un barri que, a finals del segle XIX i principis del XX, va lluitar pels drets dels obrers que hi vivien. Aquest vermut, fruit d’un projecte d’elaboració molt recent, ha estat el guanyador del Premi Vinari al millor vermut de Catalunya 2023 i Gran Or en la categoria de vermuts negres, i és per això que a ‘Vadevi’ l’hem volgut conèixer en profunditat.

Eva Prim, enòloga del celler Ronadelles, confessa que està “molt feliç” per aquests premis. “Fa dos anys que elaborem vermut i és el primer negre que fem”, apunta, i és per això que estan alhora “molt sorpresos” i “contentíssims” per l’èxit que han assolit. “De vermuts bons n’hi ha a tot arreu”, afirma, però “n’ha de guanyar un i ens ha tocat a nosaltres”. Tot i això, també diu, amb humilitat, que això “no vol dir que siguem els millors”.

El celler Ronadelles, amb El Raval de Barcelona, va ser el gran vencedor dels Premis Vinari de vermuts 2023
El celler Ronadelles, amb El Raval de Barcelona, va ser el gran vencedor dels Premis Vinari de vermuts 2023

El cor dividit entre Barcelona, Reus i el Priorat

Nascuda a Barcelona, Prim va passar l’adolescència a Reus i després va tornar a la capital catalana, on va estudiar Matemàtiques. Durant aquella època vivia al carrer Tallers, al Raval, i va ser als 20 anys que es va enamorar del Priorat, on ja en fa 22 que viu. “Sempre dic que tinc el cor dividit entre Barcelona, Reus i el Priorat”, explica l’enòloga.

En un altre moment de la conversa, afirma que el més important en un vermut, com en tantes altres coses, és fer-les “amb el cor”. Potser és precisament això, juntament amb “l’esforç i la feina ben feta”, el que ha donat aquest resultat, un vermut guanyador. Està fet amb el mètode tradicional, amb base de vi blanc i buscant un equilibri perfecte entre l’amargor, els dolços i l’acidesa i també plantes com la farigola i el romaní, característiques del Montsant. Tot plegat, sentencia Prim, dóna un resultat “molt elegant”.

L'ampolla d'El Raval de Barcelona remet a finals del segle XIX i principis del segle XX | Celler Ronadelles
L’ampolla d’El Raval de Barcelona remet a finals del segle XIX i principis del segle XX | Celler Ronadelles

Homenatge a un temps, un barri i una lluita

Amb El Raval de Barcelona, el celler ha volgut homenatjar un barri lluitador que, a finals del segle XIX i principis del XX, va reunir molta gent que buscava una mida millor. Això es veu en el disseny de l’ampolla, que recorda a l’arquitectura del segle XIX, amb la serigrafia imitant el ferro entre els vidres, un element decoratiu molt característic de l’època. L’etiqueta, a més, és una dona que simbolitza la fragilitat i la llibertat i que duu un ocell que simbolitza l’inici del segle XX, on els obrers es van organitzar per millorar les seves condicions de vida i de treball.

Un projecte molt vinculat a la gastronomia i l’enoturisme

Tot plegat ha resultat en un gran reconeixement per al celler Ronadelles, popular especialment pel seu vi Cap de Ruc. La idea de fer vermuts, però, tal com explica Prim, va venir més aviat de la demanda enoturística. El celler té dos restaurants, La Serra i Quatre Molins*, i mira de lligar sempre la seva activitat vitivinícola amb la gastronomia. Això no els ha dut només al vi sinó també a elaborar vermuts per als visitants. L’èxit d’El Raval de Barcelona, però, els ha sorprès, i ara organitzen vermuts al celler cada cap de setmana perquè tothom el pugui conèixer i tastar.

Més notícies
La Casa Vermouth Padró ha guanyat el premi a la Millor Iniciativa de Vermoturisme als Premis Vinari 2023 dels Vermuts Catalans
Casa Vermouth Padró, un lloc de pelegrinatge per als amants del vermut
Comparteix
Aquesta iniciativa ha estat guardonada com a Millor Iniciativa de Vermuturisme als Vinari 2023
El Vermut Aire és, per dins i per fora, el fruit d'una història llarga i  molt especial
Vermut Aire, una ampolla i una etiqueta especials per a un producte únic
Comparteix
El guanyador del premi a la millor etiqueta als Vinari de Vermuts 2023 té una gran història
La millor vermuteria de Catalunya està a La Ràpita
Comparteix
Adrià Franco regenta l'establiment on es poden tastar una seixantena de vermuts diferents
Llistat complet dels millors vermuts de Catalunya de 2023
Comparteix
Són el resultat de la novena edició dels Premis Vinari dels vermuts 2023

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa