VadeVi
15 fites que han marcat la història de Codorníu
  • CA

Raventós Codorníu és una marca que compta amb llarga tradició en l’elaboració de vins a Catalunya, un sector al qual porta escrivint capítols des de fa desenes d’anys. I en el transcurs d’aquesta trajectòria, ha viscut moments o assolides fites que permeten explicar el camí seguit, i que d’alguna manera ha definit la seva evolució. En detallem quinze.

Cava
Foto: DO Cava
  1. 1872. El Cava, un ‘invent’ que revolucionaria un país

Josep Raventós embotella la primera ampolla de cava de la història de Codorníu.

  1. 1885 – Manuel Raventós impulsa Codorníu

Manuel Raventós tenia 24 anys quan va heretar el negoci familiar. I va decidir enfocar-lo al procés d’elaboració de cava. “Fou el somni d’un visionari”, diran des de la marca.

  1. 1895 – La construcció del celler al Penedès

L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, deixeble de Gaudí, va idear i construir el celler modernista de Codorníu a Sant Sadurní d’Anoia. Un edifici que anys més tard seria declarat Monument Històric Artístic.

cartell Codorniu 1898
Ramon Casas va ser l’autor d’aquest cartell presentat al primer concurs de Codorníu
  1. 1898 – Pioner en el màrqueting del vi

Dos anys abans de canviar de segle, Codorníu va convocar el seu primer concurs de cartells, fent que artistes de renom com Ramón Casas, Santiago Rossinyol, Pichot o Miguel Utrillo esdevinguessin alguns dels qui han il·lustrat la història de la casa. Ara, des de fa dos anys, la casa ha recuperat aquest certamen per continuar donant valor al màrqueting dels seus productes.

  1. 1920 – Primeres ampolles que viatgen al món

La marca s’estrena en exportació i envia les primeres ampolles de Codorníu al món. El destí: Cuba. I si això fou l’any 1920, en l’actualitat, un segle després, l’empresa ven producte a més d’una cinquantena de països del món.

  1. 1959 – El brindis per Nadal

L’any 1959 es va emetre per Televisió Espanyola el primer anunci de Codorníu.

Seu de Codorníu
  1. 1976 – Monument Històric Artístic

L’any 1976, les Caves Codorníu, construïdes per Puig i Cadafalch, van ser declarades Monument Històric Artístic Nacional.

  1. 1984 – L’Anna

Aquest any és recorda perquè va veure néixer un dels caves més emblemàtics de la marca: Anna de Codorníu, que coincideix en ser el cava més venut en tota la seva història. Per cert, l’escumós s’elabora amb la varietat Chardonnay.

  1. 2002 – El primer Rosé

Neix just tombant de segle el primer cava Rosé de Codorníu, elaborat en aquest cas amb la varietat Pinot Noir.

  1. 2010 – El primer Blanc de Noirs

Seguim sumant noves produccions i productes, que en aquest cas Reina Mª Cristina, primer blanc de negres de Codorníu.

Col·lecció ARS Collecta
  1. 2006 – Inici del projecte Ars Collecta

L’any 2006 es va construir el taller on s’elaborarien d’aleshores ençà els que consideren els vins més singulars de Codorníu, i que presentaran a mercat sota el nom d’Ars Collecta.

  1. 2016 – El 456

El 2016, la col·leció Ars Collecta compta amb cinc referències: Jaume Codorníu, 456, i La Fideuera, El Tros Nou i La Pleta. Anys més tard, s’hi sumen el 457 i 459. L’última incorporació, un homenatge al seu creador, Josep Raventós.

  1. 2017 – Cava de Paratge

El CRDO Cava aprova la distinció de Cava de Paratge per alguns dels seus productes més singulars. Al selectiu club, hi entren tres productes de la marca Codorníu: Ars Collecta Paratge Qualificat La Pleta, La Fideuera i El Tros Nou.

  1. 2020 – 100% ecològic

Raventós Codorníu intensifica la seva aposta per un treball 100% en ecològic, tant a les vinyes com al celler.

L’enòleg de Raventós Codorníu, Bruno Colomer
  1. 2021. Bruno Colomer, millor enòleg d’espumosos del món

“En l’actualitat estem bevent el millor cava de la història”, diran des de la marca. I avalen l’afirmació amb el reconeixement atorgat a Bruno Colomer l’estiu de 2021 com a millor enòleg d’escumosos del món. Va ser als Premis Bacchus, el concurs que organitza la Unión Española de Catadores. Colomer és el responsable d’enologia del celler Codorníu des de l’any 2008.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kim griell ventosa a novembre 26, 2022 | 19:15
    Kim griell ventosa novembre 26, 2022 | 19:15
    Un aspecte important i poc conegut és la feina d empara i protecció de la dona de la fundació maria raventos família dels raventos Codorniu. La meva mare l any 1937 va ser beneficiària d aquesta empara. I la fundació continua treballant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa