VadeVi
El Raimat Arts Festival estrena edició oferint un maridatge sensorial únic
  • CA

Són les 20:00h del vespre de dissabte 15 d’octubre de 2022. Més de 350 persones entren a sala i van agafant seient just a temps per escoltar el primer tema del concert que donarà per inaugurat el Raimat Arts Festival a les instal·lacions del celler lleidatà Raimat.

El programa alterna les actuacions de quatre artistes de reputada trajectòria internacional. El guitarrista Pablo Sainz Villegas, la soprano lírica Serena Saenz, el violinista Francisco Fullana i la violoncel·lista Sophia Bacelar reprodueixen peces clàssiques i contemporànies de compositors com el mallorquí Joan Valent, Isaac Albéniz, Manuel de Falla o el lleidatà Enric Granados. Com a fi de festa, una interpretació coral de l’obra Elegía, creada especialment per l’ocasió pel compositor nord-americà Pedro Osuna.

“Hem dissenyat un programa especial i amb sabor d’aquí“, explicava el violinista Francisco Fullana en una trobada amb la premsa prèvia a l’actuació. El resultat, i en això insisteixen tots, ha estat un “treball col·laboratiu” que ha permès crear una “combinació molt inusual” amb una “finalitat noble i benèfica”.

“Els músics desenvolupem el sentit de la vista, el tacte i l’oïda; i els maridatges amb vins i gastronomia ens complementen perquè afegeixen l’olfacte i el gust a la partitura”, comentava Fullana. Tot plegat, fent referència a altres vessants culturals del festival, que ha nascut amb íntima relació amb la gastronomia i els vins del territori.

Raimat Arts Festival 2022
La violoncel·lista Sophia Bacelar | Foto: David del Val / RAF

Una aposta producte local del territori

La programació del Raimat Arts Festival ha anat més enllà d’un vespre musical; diumenge hi van haver noves actuacions en un entorn diferent, a l’aire lliure i envoltats de les vinyes del Raimat Natura, i a tot plegat s’hi va sumar d’altres propostes vinculades amb l’enogastronomia. Elena de Carandini, actual propietària del Castell de Raimat i ideòloga d’aquest projecte, apuntava que aquest esdeveniment també ha de ser un “altaveu dels productes, productors i artesans locals“. “Som molt afortunats, afegia Carandini, tenim molta diversitat gastronòmica”.

En aquest sentit, es van concebre per exemple les Jornades gastronòmiques que van implicar a diversos restaurants de les comarques lleidatanes; o la mostra de producte lleidatà celebrada el mateix dissabte, previ i posterior a les actuacions musicals a l’exterior del celler Raimat. ‘Tast de Lleida’ va permetre degustar carns, embotits i formatges de la zona, així com la fruita -no hi podia faltar la tradicional pera- i alguns dels seus derivats, com per exemple les melmelades. Tot plegat, acompanyat de l’oferta de vins del celler i del grup Raventós Codorníu, que han estat també entre els principals protagonistes d’aquest esdeveniment.

Precisament el director del celler, Joan Esteve, es mostrava satisfet d’acollir i ser seu d’un projecte multicultural com el RAF. “A Raimat ens agrada rebre visitants, que ens coneguin, i quina millor excusa que aquesta trobada per atraure gent d’arreu del món interessats en el programa musical però també en l’oferta vinícola que els podem oferir”.

El projecte d’aquest Festival neix a inspiració d’un esdeveniment que se celebra des de fa 17 anys a Napa Valley en el qual hi són també els cellers, viticultors i productors de vi californians. Els seus representants, presents també a l’edició catalana, han mostrat la seva satisfacció per haver pogut acompanyar aquesta estrena, i sumar-s’hi com a projecte col·laborador.

Elena de Carandini, directora del festival, amb Charles Letourneau, director tècnic del festival de Napa | Foto: David del Val, RAF

Un projecte solidari amb vocació transformadora

El Raimat Arts Festival neix com una iniciativa solidària presentada a través d’una “experiència artística multisensorial” i amb una “finalitat transformadora pel territori”. El cert és que tots els beneficis generats aniran destinats a impulsar projectes de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, enfocats a pal·liar la crisi agrícola actual amb la formació de qualitat a col·lectius en risc d’exclusió, en col·laboració amb entitats socials de Lleida, la Fundació United Way i l’empresa John Deere.

Com a punt de partida, i a primers de l’any vinent, estan preparant una formació específica per a tractoristes, intentant donar resposta, segons els responsables de la Fundació, a una necessitat existent dins el sector, i que pot obrir les portes a millores professionals per a diversos treballadors d’aquest àmbit.

La Fundació, oficialitzada al mes de març d’aquest 2022, es fonamenta sobre quatre pilars. Acció social, innovació, cultura i canvi climàtic i biodiversitat. El cultural ja ha fet la seva estrena, aviat veurà la llum l’acció social vinculada a la formació de tractoristes; i, si tot va segons previst, el Festival tornarà l’any que ve amb edició renovada. “Volem portar-lo a diverses localitzacions, espais, municipis veïns, fer-lo el més obert i atractiu possible per continuar generant “impacte positiu” en el territori de Raimat i les comarques de Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa