L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha aconseguit incorporar dues noves varietats tradicionals al Potencial Vitícola Català. Gràcies als estudis que ha dut a terme en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, els cellers i els viticultors, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat la inclusió de les varietats Carinyena roja (o “Carinyena gris”) i Verdiell (o “Verdil”) a la llista de varietats autoritzades a Catalunya. Un pas previ imprescindible perquè les Denominacions d’Origen interessades puguin incorporar-les a la seva llista de varietats autoritzades. Així, a partir d’ara a Catalunya hi ha 61 varietats de raïm autoritzades. En els últims 10 anys, s’han pogut incorporar 16 varietats al Potencial Vitícola Català.

Un projecte destacat del Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025
L’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país és entre els projectes destacats de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025, com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valorar el vi català. Aquesta tasca és possible, diuen des de l’entitat del vi català, gràcies a la recerca dels investigadors i a la nova eina INCAVILAB per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa, que implica avançar en la generació de valor a les produccions catalanes.
El pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. Davant l’actual tràmit establert pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, afirma que “instem a l’administració competent pel que fa a la identificació, avaluació i incorporació de varietats a guanyar en agilitat i dinamisme per tal de reduir els temps administratius“. “Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català ens aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar a mercats i sobretot als consumidors”, puntualitza Balcells.