VadeVi
Catalunya ja pot fer vi amb dues noves varietats de raïm

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha aconseguit incorporar dues noves varietats tradicionals al Potencial Vitícola Català. Gràcies als estudis que ha dut a terme en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, els cellers i els viticultors, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat la inclusió de les varietats Carinyena roja (o “Carinyena gris”) i Verdiell (o “Verdil”) a la llista de varietats autoritzades a Catalunya. Un pas previ imprescindible perquè les Denominacions d’Origen interessades puguin incorporar-les a la seva llista de varietats autoritzades. Així, a partir d’ara a Catalunya hi ha 61 varietats de raïm autoritzades. En els últims 10 anys, s’han pogut incorporar 16 varietats al Potencial Vitícola Català.

Carinyena roja | INCAVI
Carinyena roja | INCAVI

Un projecte destacat del Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025

L’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país és entre els projectes destacats de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025, com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valorar el vi català. Aquesta tasca és possible, diuen des de l’entitat del vi català, gràcies a la recerca dels investigadors i a la nova eina INCAVILAB per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa, que implica avançar en la generació de valor a les produccions catalanes.

El pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. Davant l’actual tràmit establert pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, afirma que “instem a l’administració competent pel que fa a la identificació, avaluació i incorporació de varietats a guanyar en agilitat i dinamisme per tal de reduir els temps administratius“. “Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català ens aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar a mercats i sobretot als consumidors”, puntualitza Balcells.

Més notícies
Garnatxes blanca, roja i negra | Foto: DO Empordà

El registre de varietats comercials: què és, quantes n’hi ha i titularitats

Del total de 336, 221 són per vinificar, disset de taula i vinificar alhora, noranta-quatre de raïm de taula i quatre sense definir
Varietat macabeu | Carme Domingo, INCAVI

Les varietats de raïm més plantades a Catalunya, per comarques

Amb una superfície que s'apropa a les 12 mil hectàrees, que representa el 21,5% de la plantació total del país, hi destaca la macabeu
Gotim de raïm de garnatxa blanca | Foto: Celler Bàrbara Forés

Les primeres varietats de raïm autoritzades a Catalunya fins al 1972

Quatre regions productores del país determinen les varietats que es poden utilitzar per fer vi abans que ho legisli l'Estatut de primers dels setanta
Carinyena roja en unes vinyes de l'Empordà | Foto: Jaume Pallàs

Catalunya té tres varietats de raïm aprovades que mai s’han autoritzat

Amb plantes, entre d'altres, a l'Empordà i el Priorat, el tràmit ha quedat pendent d'una sol·licitud per part de l'entitat titular o responsable

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa