Començar a comercialitzar un vi fet amb una determinada varietat de raïm demana temps, paciència i diversos procediments. D’entrada, perquè la varietat en qüestió ha d’estar inscrita, acceptada, aprovada i inclosa dins el Registre de Varietats Comercials -podeu recuperar l’article “què és, quantes n’hi ha i titularitats“-. Ara bé, farem un pas més enllà per a continuar aprenent més passos que, seguint la normativa vigent, cal seguir per poder fer vi i vendre’l al món.

- La inscripció al Registre és el primer pas perquè la varietat pugui ser autoritzada en un territori. En el cas de Catalunya, correspon a l’INCAVI sol·licitar autorització al Ministeri d’Agricultura. L’entitat del vi català acostuma a moure fitxa si hi ha interès per part d’alguna DO o celler particular.
- No ens cal registrar aquelles varietats incloses en un catàleg comú de la Unió Europea, o les que hi ha en els països membres de la UE.
- El camí per poder inscriure una varietat al Registre ni és fàcil ni és curt. Primer, cal fer els estudis i treballs preliminars per determinar que es tracta d’una nova varietat, aconseguir plantes lliures de virosis; una vegada acabada aquesta etapa que sol voltar el quinquenni, es pot entrar la sol·licitud i començar el procés.
- S’ha de confeccionar un informe tècnic de la nova varietat, proposant-ne un nom, amb informació sobre l’origen, la conservació, el mètode de multiplicació o de reproducció; la situació respecte a les infeccions virals i les característiques ampelogràfiques, pàmpol, fulla jove i adulta, flor, època de començament del verol i baia.
- Aquest informe s’ha de lliurar al Centro de Ensayos de Evaluación de variedades (I.N.I.A.) situat a La Alberca (Múrcia), entre l’1 de febrer i ell 15 de març, un mínim de 10 plantes empelt sobre patró 110 Richter.
- Alhora s’acompanyarà un certificat d’un laboratori autoritzat que indiqui la inexistència dels virus Enrotllat tipus I i III i Entrenús curt infecciós.
- Durant cinc campanyes es fa un seguiment de l’evolució de la varietat, i es fan vinificacions.
- Passat aquest temps, si no hi ha hagut cap entrebanc es procedeix a l’aprovació definitiva i la inscripció en el Registre de varietats comercials. Cal remarcar que si sorgeix algun virus, tota la feina feta queda anul·lada i es torna a començar.
- El nom proposat inicialment en la sol·licitud, pot ser modificat pel Registre de varietats comercials: Per posar un parell d’exemples, l’INCAVI va proposar els noms de carinyena blanca i carinyena roja, i el Registre va aprovar els noms de cariñena blanca i cariñena gris; també va proposar la denominació malvasia roja i finalment va ser aprovada com a malvasia blanca roja.
- El Registre de varietats comercials publica periòdicament un Butlletí amb totes les novetats o variacions referents a les esmentades varietats.

Llistat de varietats de titularitat catalana, en tràmit i retirades
El Registre inclou divuit varietats de titularitat catalana, presentades per INCAVI, Família Torres i Albet i Noya des de 2011 i fins aquest mateix 2023 (en parèntesis, hi posem l’any d’aprovació):
- Albet i Noya: Belat (2023) i marina rión (2023).
- Incavi: Trepat blanc (2015), morenillo (2018), cariñena blanca (2022), cariñena gris (2022), malvasia blanca roja (2023).
- Família Torres: garró (2011), querol (2016), selma blanca (2019), pirene (2019), solana (2016), moneu (2016), gonfaus (2016), bronsa (2016), forcada (2016), coromina (2016) i cua negra (2019).

En fase de tramitació, i en aquest cas, afegim entre parèntesis l’any de la sol·licitud, hi són:
- DO Costers del Segre: Trobat (2019).
- Incavi: Garnella (2021), malvasia segarresa (2022), tarragoní (2022), cap pelat (2022).
- Família Torres: Cua tendre (2011), 7 (2011), 8 (2011), 9 (2011), 30 (2011), 31 (2011), 36 (2016), var46 (2018), var43 (2018), var2 (2018).
Per últim, també hi ha hagut el cas de dues varietats presentades que, anys més tard, se n’ha retirat la sol·licitud.
- Samsó blanc: sol·licitud feta l’any 2011 i retirada el 2016.
- Mandó. Se’n va fer la sol·licitud al 2013 i la retirada va venir el 2017.