L’any 1932, l”Estatut del Vi‘ protegia en l’article 34 com a denominacions d’origen els noms geogràfics de Tarragona, Priorat, Penedès, Alella, Malvasia de Sitges i Conca de Barbera; un any més tard, el 1934, hi incorporava també Barcelona i Martorell.

Uns quants anys més tard, s’aprovarien les primeres ordres de designació dels Consells Reguladors de dues DO catalanes, Tarragona i Priorat, que donarien vida a la seva primera regulació l’any 1947, en el cas de Tarragona, i del 1954 al Priorat. El text alellenc s’aprovaria l’any 1955 i el 1960 va esdevenir oficial el text regulador al territori del Penedès.

Varietats autoritzades abans de 1972 a l’Estatut del Vi

Aquests han estat doncs els primers reglaments que han determinat la producció de vi a Catalunya malgrat que fos de manera específica per regió vitivinícola, abans que el 1972 el reglament de la Llei 25/70 de l’Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols definís i regulés el sector català de manera més global i determinant. El cert és, però, que van ser aquests quatre territoris els qui inicialment determinarien les varietats autoritzades per plantar i produir vins en àmbit català. El text de 1972 recull totes aquelles citades en les regulacions territorials.

Aquestes són, per DO, les primeres varietats autoritzades per plantar i produir vi a Catalunya, per territori.

Varietats de la DO Tarragona (1947)

  • Esquitxagós
  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Moscatell
  • Pansal
  • Picapoll Blanc
  • Malvasia
  • Xarel·lo /Cartoixà
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Picapoll Negre

Varietats DOQ Priorat (1954)

  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Pedro Ximenes
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Garnatxa Peluda

Varietats DO Alella (1955)

  • Garnatxa Blanca
  • Garnatxa Rosada
  • Macabeu
  • Malvasia
  • Pansa Blanca
  • Pansa Rosada
  • Picapoll
  • Garnatxa Negra
  • Sumoll Negre
  • Ull de Llebre

Varietats DO Penedès (1960)

  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Malvasia
  • Merseguera
  • Moscatell d’Alexandria
  • Pansé
  • Parellada
  • Sumoll Blanc
  • Suribat Parent
  • Xarel·lo
  • Cinsault
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Morastell
  • Sumoll Negre
  • Ull de Llebre

L’Estatut de 1972

La Llei 25/70 de l’Estatut de 1972 regularà doncs l’autorització de les varietats de ceps de vinificació en els diversos territoris de l’estat; identificarà les diferents regions vinícoles i llistarà les varietats que es poden fer servir per vinificar en cada regió. Però això dona per un altre article més detallat.

Més notícies
Notícia: Les 61 varietats de raïm de Catalunya i la seva data d’origen
Comparteix
Des de l'any 1972 que se n'autoritzen les primeres, el llistat de les que permeten vinificar en l'actualitat ha anat creixent fins a les darreres incorporacions aquest mateix 2023
Notícia: Catalunya té tres varietats de raïm aprovades que mai s’han autoritzat
Comparteix
Amb plantes, entre d'altres, a l'Empordà i el Priorat, el tràmit ha quedat pendent d'una sol·licitud per part de l'entitat titular o responsable

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa