L’any 1932, l”Estatut del Vi‘ protegia en l’article 34 com a denominacions d’origen els noms geogràfics de Tarragona, Priorat, Penedès, Alella, Malvasia de Sitges i Conca de Barbera; un any més tard, el 1934, hi incorporava també Barcelona i Martorell.
Uns quants anys més tard, s’aprovarien les primeres ordres de designació dels Consells Reguladors de dues DO catalanes, Tarragona i Priorat, que donarien vida a la seva primera regulació l’any 1947, en el cas de Tarragona, i del 1954 al Priorat. El text alellenc s’aprovaria l’any 1955 i el 1960 va esdevenir oficial el text regulador al territori del Penedès.
Varietats autoritzades abans de 1972 a l’Estatut del Vi
Aquests han estat doncs els primers reglaments que han determinat la producció de vi a Catalunya malgrat que fos de manera específica per regió vitivinícola, abans que el 1972 el reglament de la Llei 25/70 de l’Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols definís i regulés el sector català de manera més global i determinant. El cert és, però, que van ser aquests quatre territoris els qui inicialment determinarien les varietats autoritzades per plantar i produir vins en àmbit català. El text de 1972 recull totes aquelles citades en les regulacions territorials.
Aquestes són, per DO, les primeres varietats autoritzades per plantar i produir vi a Catalunya, per territori.
Varietats de la DO Tarragona (1947)
- Esquitxagós
 - Garnatxa Blanca
 - Macabeu
 - Moscatell
 - Pansal
 - Picapoll Blanc
 - Malvasia
 - Xarel·lo /Cartoixà
 - Carinyena
 - Garnatxa Negra
 - Picapoll Negre
 
Varietats DOQ Priorat (1954)
- Garnatxa Blanca
 - Macabeu
 - Pedro Ximenes
 - Carinyena
 - Garnatxa Negra
 - Garnatxa Peluda
 
Varietats DO Alella (1955)
- Garnatxa Blanca
 - Garnatxa Rosada
 - Macabeu
 - Malvasia
 - Pansa Blanca
 - Pansa Rosada
 - Picapoll
 - Garnatxa Negra
 - Sumoll Negre
 - Ull de Llebre
 
Varietats DO Penedès (1960)
- Garnatxa Blanca
 - Macabeu
 - Malvasia
 - Merseguera
 - Moscatell d’Alexandria
 - Pansé
 - Parellada
 - Sumoll Blanc
 - Suribat Parent
 - Xarel·lo
 - Cinsault
 - Carinyena
 - Garnatxa Negra
 - Morastell
 - Sumoll Negre
 - Ull de Llebre
 
L’Estatut de 1972
La Llei 25/70 de l’Estatut de 1972 regularà doncs l’autorització de les varietats de ceps de vinificació en els diversos territoris de l’estat; identificarà les diferents regions vinícoles i llistarà les varietats que es poden fer servir per vinificar en cada regió. Però això dona per un altre article més detallat.


