VadeVi
L’escalfament global posa en perill el futur del xerès

Els processos biològics d’envelliment que originen els diversos tipus de vi de Xerès poden estar greument amenaçats per l’escalfament global. Segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i publicat al ‘Journal of Cleaner Production’, els llevats essencials per als sabors distintius de cadascun d’ells poden patir els efectes de l’augment de les temperatures i, amb això posar en perill el futur d’aquest sector i d’aquest producte tan característic d’Andalusia.

Les temperatures a l’estiu poden pujar fins a 4ºC

A la regió on s’elaboren aquests vins, al voltant de les localitat de Xerès, Sanlúcar de Barrameda i el Puerto de Santa María, les temperatures a l’estiu podrien augmentar fins a 4ºC, segons les darreres estimacions. Això faria que, als cellers, canviessin les condicions de temperatura i d’humitat perquè els llevats creixin i desenvolupin la seva ‘flor’.

L'envelliment del xerès és un procés delicat i que l'escalfament global pot dificultar moltíssim | Sherry.wine
L’envelliment del xerès és un procés delicat i que l’escalfament global pot dificultar moltíssim | Sherry.wine

Amb una temperatura massa alta, es podria superar el marge en què els llevats es troben còmodes per dur a terme la seva activitat. Cal tenir en compte que el xerès envelleix sota una capa d’aquesta ‘flor’, que el protegeix els efectes oxidants de l’aire i contribueix al desenvolupament del seus sabors característics, en un procés que és, doncs, 100% biològic.

Una cruïlla crítica per al Xerès

Així doncs, i si es vol mantenir l’elaboració tradicional d’aquests vins, caldria dur a terme reformes profundes als cellers. Els mateixos investigadors de la UPM ja hi estan treballant, mirant com es podrien construir noves infraestructures que puguin absorbir l’augment de les temperatures i que tinguin uns sistemes de calefacció, ventilació i aire condicionat adaptats als nous temps.

La Bodega La Concha, una de les 'catedrals' del Xerès | Tío Pepe - González Byass
La Bodega La Concha, una de les ‘catedrals’ del Xerès | Tío Pepe – González Byass

En aquest cas, però, si s’haguessin de fer de nou les sales de guarda, això seria un gran problema ja que, en aquella zona de l’estat espanyol, les anomenades ‘bodegas catedral’ són grans construccions, en molts casos de més d’un segle d’antiguitat, que formen part del patrimoni cultural de la zona i que també són un atractiu enoturístic de primer ordre.

El xerès, doncs, es troba en una cruïlla i ha de trobar, el més aviat millor, solucions que li permetin continuar existint en les condicions actuals i alhora conservant l’encant tradicional del seus antics cellers.

Més notícies
Joan Roca homenatja els vins i vinagres de Xerès al Madrid Fusión
Comparteix
El cuiner català presenta un pla inspirat en la unió entre Catalunya i Andalusia fet a base d'espines d'anxoves i saitons maridats amb vi i vinagre de xerès
Monvínic Barcelona, punt de trobada dels xampany i xerès
Comparteix
L'establiment especialitzat en vins proposa una "masterclass" amb Jordi Melendo i Armando Guerra, experts en les temàtiques
El cava es promociona a Andalusia i Suïssa
Comparteix
Els viticultors i elaboradors italians també s'enfronten a la gran amenaça del canvi climàtic | Wikimedia Common (CC BY-SA 2.0)
Un viatge per la Itàlia del vi explorant com afronta el canvi climàtic
Comparteix
Els projectes desenvolupats allà són semblants als que s'estan implementant a casa nostra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa