L’Acadèmia de Poda forma i especialitza, des de 2014, en mètodes i tècniques sobre poda de respecte. Ha guiat cursos a Catalunya i a tota la península amb una metodologia que destaca per la seva orientació a la longevitat de la planta i l’equilibri, considerant la salut de la vinya més enllà de la producció o la relació grau, acidesa i pH. Les últimes notícies al respecte fan un pas més, i s’integrarà en la nova Comunitat de Poda que estarà formada per experts en la matèria amb l’objectiu de generar valor al sector del vi.
Aquesta acció, finançada per Acció, estarà coordinada per INNOVI i funcionarà a través de convocatòria de trobades periòdiques d’experts per compartir inquietuds, reptes, necessitats i impressions.
La Comunitat de Poda, expliquen des d’INNOVI, s’estructurarà en grups de treball que generaran informes, propostes i recomanacions per abordar les diverses problemàtiques i reptes que afecten el sector vitivinícola. Aquests grups, diuen, seran la base per a desenvolupar noves propostes de projectes I+D+i destinats a “cobrir les necessitats del sector i a seguir augmentant el coneixement entorn de la poda”.
Un congrés anual i un observatori fenològic
Entre els objectius destacats del projecte també destaquen l’interès per la realització d’un congrés anual, on convidarien a generar debat experts nacionals i internacionals, així com l’establiment d’un observatori fenològic amb la col·laboració de tot el sector vitivinícola. Aquests esdeveniments pretenen enriquir els debats sobre la poda i les seves implicacions agronòmiques.
Tot plegat, amb l’objectiu de “reforçar la capacitació i la metodologia del procés productiu“, detallen, tot millorant la competitivitat de les empreses del sector i contribuint a la creació de vinyes de major qualitat i longevitat.