VadeVi
L’empresa donava instruccions als treballadors per amagar el frau de Reserva de la Tierra

Un veritable manual “d’instruccions”. Així defineixen els Mossos d’Esquadra un dels centenars de documents claus que han afegit al sumari de Reserva de la Tierra per acreditar el frau de milions d’ampolles de vi de diverses denominacions d’origen catalanes. En aquest cas, es tracta d’un correu electrònic d’una de les apoderades de l’empresa amb què ordena als treballadors dels cellers i les plantes embotelladores com han d’amagar la seva activitat davant les actuacions del Consorci d’Inspecció i Control. Tot un manual per enredar els inspectors.

Aquest correu electrònic, localitzat en una entrada i escorcoll de la Unitat Central de Consum dels Mossos d’Esquadra, mostraria per a la policia i el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, a càrrec de la investigació, la voluntat d’amagar la seva activitat delictiva. Sobretot, pel que fa a un dels productes que més beneficis econòmics podia aportar a l’entramat empresarial de Reserva de la Tierra, els vins que presentaven com a “Reserva” i “Gran Reserva”. A més a més, els Mossos van descobrir que “infusionaven” el vi amb “serradures” o “pelets de roure” per tal d’envellir el vi i fer passar garsa per perdiu.

El mail de Noemi Vives, apoderada de Reserva de la Tierra, per donar instruccions als treballadors per amagar el frau/Quico Sallés
El mail de Noemi Vives, apoderada de Reserva de la Tierra, per donar instruccions als treballadors per amagar el frau/Quico Sallés

“Oculteu referències i etiquetes amb referències DO”

En l’Informe Operatiu Policial 892805/2021 ATUCC que s’ha incorporat al sumari, i al qual ha tingut accés El Món, els Mossos subratllen la troballa d’un correu electrònic del 2 de setembre del 2021. El correu el remet Noemí Vives, apoderada –segons la policia– de les societats Reserva de la Tierra SL , Viña Tridado, SL i Golf Global Wines, SL. La seva nòmina com a “jefe súper” era de 2.916,67 euros bruts mensuals. Vives remet el mail als encarregats i treballadors dels diferents departaments de l’empresa amb les “instruccions” que han de seguir davant la inspecció del Consorci d’Inspecció i Control prevista pel 27 i 28 de setembre del mateix mes.

En aquest correu, Vives té present que als consells reguladors de les diferents denominacions d’origen amb què etiqueten, “no els consta” que elaboren vins reserva o gran reserva, que requereixen processos d’envelliment d’entre 36 i 60 mesos respectivament. Per tant, “no es verificarà en la inspecció les instal·lacions i processos d’envelliment”. “És per ocultar aquest frau i altres”, afegeix la policia, “que Vives envia el correu donant instruccions per a una futura inspecció”. La policia remarca que cap de les cinc indicacions d’origen tenen autoritzades etiquetes amb Reserva o Gran Reserva per a Reserva de la Tierra.

En aquesta línia, la policia destaca al jutge que Vives ordena “ocultar el magatzem principal com si fos una altra empresa“. “Si cal, podem posar palets per amagar les portes”, indica. “Evitar càrregues per a LIDL (vins etiquetats com a Reserva o Gran Reserva) i fer les del Mercadona (Selección i Gran Selección) des de Miralles (nau de la parcel·la 3) que queda més oculta de la planta d’embotellament”, detalla la policia explicitant el mail. El correu també ordena “ocultar referències i caixes i etiquetes i contres amb DO”. Sobretot, Vives alerta que cal “evitar temptacions” i mantenir les “portes tancades”. Així mateix, deixa ben clar que no es podrà embotellar durant la inspecció productes de DO Tarragona, Terra Alta i Catalunya. En la mateixa línia ressalta que caldrà posar-se d’acord “amb el tema del vi a doll” i proposa “identificar dipòsits”.

Serradures per infusionar el vi

En el mateix atestat, i arran de les inspeccions policials, els Mossos d’Esquadra informen el jutge que Reserva de la Tierra d’una pràctica absolutament irregular en aquest tipus de vi. Per aportar aromes de la fusta al vi “el fan infusionar amb serradures o pelets de roure”, alerten. Ara bé, també addueixen que si bé “aquesta pràctica no està prohibida, sí que és incompatible amb les mencions d’envelliment”.

A poc a poc, el sumari del cas va descobrint els secrets de l’entramat del frau de Reserva de la Tierra. Ara bé, les perquisicions estan aturades a l’espera de les declaracions al jutjat, previstes pel pròxim 21 de juny, dels responsables de l’empresa i del propietari d’Adhesivos Orcajada, una de les societats indispensables per al frau, que va elaborar els milions d’etiquetes falses que haurien servit per simular les DO amb les quals Reserva de la Tierra comercialitzava els seus vins.

Més notícies
Palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats | ACN

El jutge ordena noves declaracions clau pel cas Reserva de la Tierra

L'administrador de Reserva de la Tierra i el fabricant d'etiquetes han de comparèixer al juny davant del jutge
:  - Mobile
Etiquetes confiscades pels Mossos dels distintius falsos de les diferents denominacions d'origen, en una foto de l'atestat policial / Quico Sallés

L’orfebreria de les etiquetes, clau en el frau de Reserva de la Tierra

Una errada en el disseny va fer sospitar als agents dels Mossos d'Esquadra que investigaven el cas
:  - Mobile
Les instal·lacions centrals de Reserva de la Tierra estan just a l'entrada de les Borges del Camp | Foto: E.V.

Etiquetes poliglotes, la clau internacional del frau del vi de Reserva de la Tierra

Els Mossos van sospitar que milions d'ampolles anaven a l'exportació
:  - Mobile
Instal·lacions de Reserva de la Tierra a les Borges del Camp | E.V.

El fons voltor que ha comprat Reserva de la Tierra vol seguir fent vi amb segell català

Hauria fet els primers contactes amb DO del país per demanar embotellar sota la seva empara
:  - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a maig 21, 2023 | 11:39
    ton c. maig 21, 2023 | 11:39
    jo no se que faràn els jutges, peró els responsables d´aquesta estafa, de pet a la garjola, uns quants anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa