Avui se’ns en va el 2021 i amb ell, molts records i moments que hem viscut i compartit durant els darrers dotze mesos i que guardarem en una nova carpeta de la nostra memòria.

El Vadevi tanca l’any amb la satisfacció d’haver donat seguiment a l’actualitat del sector del vi català i haver-lo compartit amb vosaltres, a qui agraïm haver-nos fet confiança. I gràcies al temps que heu dedicat a consultar o seguir aquests continguts, hem pogut elaborar un any més el rànquing de les notícies més llegides de l’any, que repassem a continuació.

1. Aquests són els millors vins de Catalunya de 2021

La llista que detalla el medaller del concurs de vins Premis Vinari torna a encapçalar un any més el rànquing de les notícies més llegides. És un contingut de consulta, que guardem per buscar i remenar entre productes fets i premiats en diversos punts de la geografia vitivinícola del país. Aquí, us deixem de nou l’enllaç per si voleu fer-hi alguna que altra consulta aquests dies.

2. Mor Francesc Parera

La trista notícia ens ha colpit fa pocs dies. Aquest passat 27 de desembre ens deixava en Francesc Parera després d’un fatal accident amb el tractor. Parera era el fill d’un dels socis fundadors del projecte de vins penedesenc Vins el Cep. El nostre més sincer condol a la família i que EPD.

Runa i neu sobre les ampolles de vi de Vall Llach
Runa i neu sobre les ampolles de vi de Vall Llach

3. La neu destrueix la el celler Vall Llach a Porrera

L’any 2021 va començar amb un ensurt molt gran per l’equip del celler Vall Llach de Porrera. El sostre de la Final es va ensorrar degut a la força de la neu del temporal Filomena. Els propietaris insistien en la sort que no s’hagués patit danys personals, però els materials van ser molt significatius. Malgrat tot, han mirat endavant i amb empenta i esforç, i donant compliment al seu objectiu inicial, han tornat a entrar raïm a l’edifici aquesta passada campanya de verema.

4. El vi català guanya quota de mercat malgrat la pandèmia

El vi català amb DO continua sent l’opció preferent pels consumidors catalans aquest 2021, que també ha incrementat el seu valor malgrat la pandèmia. Aquestes eren dades de 2020 compartides per l’INCAVI el primer trimestre de l’any. En els darrers 10 anys, aquesta tendència ha suposat l’increment de 14 punts: el consum al 2010 era de 27,8% i, ara, del 41,5%. Així, al 2020 quatre de cada 10 ampolles de vi que es consumien a Catalunya són d’alguna DO catalana. A més a més del volum, també incrementa el valor del vi català a Catalunya.

5. Extremadura guanya el pols a la DO Cava

Aquesta notícia és de primers de 2021 i explicava que degut a una resolució del Tribunal Suprem, la DO Cava no podria decidir si vol créixer o no, tornant la decisió a mans del Ministeri d’Agricultura i deixant sense efecte la reforma del Reial Decret que regula les autoritzacions de noves plantacions de vinya del 2019. La sentència responia a un recurs interposat per la Junta d’Extremadura un cop aprovada aquesta reforma perquè considerava que d’aquesta manera les comunitats autònomes no podien donar al seva opinió sobre el creixement de la denominació i perquè també interpretàvem que era una concessió per afavorir els interessos dels productors catalans.

Una ampolla de vi negre prioratí protagonitza una seqüència onírica al 'Cranc de les pinces d'or'
Una ampolla de vi negre prioratí protagonitza una seqüència onírica al ‘Cranc de les pinces d’or’

6. Els russos celebren la Copa Davies amb un cava català

Les xarxes socials de l’entitat organitzadora del torneig Copa Davies n’anava plena: els jugadors russos van ser els guanyadors d’aquesta última edició, i per celebrar la victòria, van destapar i ruixar amb un cava que es fa a Catalunya: El Reserva de la Família de Juvé & Camps. Un dels caves més icònics d’aquesta família del Penedès, que precisament enguany està celebrant el centenari.

7. Un vi català destaca entre els cinc millors del món

La reputada publicació Wine Spectator va publicar a finals de novembre la llista amb els que considera els 100 millors vins del 2021. La publicació destaca les 100 marques que han agradat més als seus editors d’entre totes aquelles referències que ha tastat durant l’any i la tria es fa a partir de tastos a cegues. En una posició molt destacada del rànquing, hi apareix un vi català: El Destí, del celler prioratí Mervm Priorati ha aconseguit situar-se en la posició número 4.

Un fotograma de 'Druk'
Un fotograma de ‘Druk’

8. Joan Piñol, fundador del Celler Piñol, fa 104 anys i ho celebra amb “el vi de casa”

Entrevista al fundador d’aquest celler terraltí, amb seu a Batea, Joan Piñol, qui segons relata va passar per moltes vicissituds abans no va obrir el celler que duu el seu cognom, l’any 1945. A 104 anys, complerts el passat tres de juny, va parlar amb Vadevi de la seva experiència acompanyat de la seva filla, Josefina Piñol; i del seu nét, Juanjo Galcerà, que han continuat amb el negoci familiar i l’han acompanyat en els grans canvis que ha viscut el món del vi durant les darreres dècades.

9. Priorat, el vi de prestigi de Tintín

Tintín ha caigut a terra i el capità Haddock el confon amb una ampolla de vi del Priorat. Tintín es veu atrapat dins del vidre, amb el cap en el lloc del tap de suro. El capità se li acosta amb somriure de boig i un tirabuixó a la mà -amb la col·laboració de Milú!- que li pot taladrar el cap… És aleshores que Tintín es desperta, alleujat, dins d’un campament militar de la Legió Estrangera francesa. S’han salvat”.

Vi del Priorat. És l’única referència geogràfica catalana en tota l’obra d’Hergé. I aquest descobriment va cridar l’atenció suficient com per portar aquest contingut entre els 10 més llegits del 2021.

10. Troben un vaixell romà ple d’àmfores de vi al Mediterrani

El robot subaquàtic guiat per control remot, Rov, ha descobert aquest 2021 les restes romanes d’un vaixell romà del segle II a.C. a gairebé cent metres de profunditat als voltants del municipi d’Isola delle Femmine, a la província siciliana de Palermo. Així ho donava a conèixer l’entitat Soprintendenza del Mare, responsable del projecte d’investigació, qui també va informar que el vaixell estava carregat d’àmfores que transportaven vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa