Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal d’Oregon, als Estats Units, han identificat un marcador químic que podria conèixer i avaluar l’impacte del fum dels incendis forestals en el vi. En un article publicat a ‘Food Chemistry Advances’, els científics expliquen els detalls d’aquest descobriment, que aporta informació molt important sobre els compostos químics del fum que alteren el raïm i deixen un sabor característic als productes que se n’elaboren.
Un problema cada cop més estès a les principals zones vitivinícoles del món
Els incendis forestals s’han anat fent més i més habituals a causa del canvi climàtic, afectant especialment algunes de les zones vitivinícoles més importants del món com la península Ibèrica, França, Itàlia, Califòrnia o Austràlia. Més enllà de l’efecte directe del foc, el fum també impacta en el raïm, deixant-hi un sabor desagradable i que resulta en la producció de vins amb un regust fumat, molt diferents de com havien estat cultivats i treballats per a ser.

Una gran ajuda per als agricultors i elaboradors
Gràcies a aquest nou estudi, ara els viticultors podran analitzar el raïm susceptible d’haver estat afectat pel fum d’un incendi i saber si ho ha estat i fins a quin punt. Tal com explica l’article, la recerca ha mostrat que els compostos que contenen sofre, coneguts com a tiofenols, són un marcador químic molt clar de la presència del sabor fumat en el raïm. Així, si les anàlisis en mostren la presència, i segons en quines quantitats, els cellers podran decidir si val la pena veremar-lo i produir-ne vi o donar-lo per perdut i, si més no, estalviar-se el cost de produir un vi que, després, no tindrà la qualitat desitjada.
Fins ara, el sabor fumat dels vins fets amb raïm afectat pels incendis forestals s’atribuïa a uns compostos anomenats fenols volàtils. No obstant així, els autors d’aquest estudi afirmen que, com que no sempre donen el sabor i no sempre amb la mateixa intensitat, no són marcadors fiables per predir que un vi serà ‘fumat’. Els tiofenols, en canvi, tenen una relació molt més marcada amb l’aparició d’aquest gust desagradable i, per tant, en endavant podrà ser emprat per avaluar l’impacte d’un incendi forestal proper a les vinyes i el raïm.