VadeVi
La patronal del vi celebra la rectificació de Brussel·les
  • CA

L’Associació Vinícola Catalana (AVC) ha celebrat que el Parlament Europeu finalment hagi renunciat a etiquetar el vi amb advertiments sanitaris sobre el càncer i que hagi optat per proposar indicacions a favor d’un consum “moderat i responsable”. El secretari general de la patronal, Toni Cruces, ha lamentat en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies que eren a punt de “criminalitzar” el producte amb una visió “simplificada”, i ha defensat que el vi pot ser beneficiós per a la salut sempre si no se’n fa un consum abusiu.

Cruces ha recalcat que l’alcohol de les ampolles de vi forma part d’una fermentació natural “en una ampolla on hi ha un 80% d’aigua i altres elements minerals”. Des de l’AVC demanen aprofitar el debat sobre les etiquetes per fer pedagogia entre els consumidors. “El plantejament inicial de l’informe que s’havia de votar al Parlament Europeu era molt perjudicial per al nostre sector”, ha lamentat Cruces, que ha recordat el pes de la vitivinicultura en l’economia: “Els milers de pagesos de Catalunya que cultiven la vinya durant nou mesos i que després fermenten el producte de forma natural, no en tenen cap culpa”, ha afegit.

Un cop aprovada l’esmena que elimina els advertiments sanitàries, des de l’AVC es mostren més “tranquils” tot i que també lamenten que “es perdi l’oportunitat de promoure bones accions informatives cap al consumidor”. Cruces ha precisat que “no es tracta de fer creure als clients que el vi pot arribar a ser un medicament” però creu que “cal informació per divulgar les bondats d’un consum moderat”. Ha recordat que hi ha “nombrosos estudis” que ho avalen. En aquest sentit, ha aplaudit que finalment la proposta passi per demanar que les etiquetes recomanin aquest consum “responsable”. Cruces ressalta que la patronal “està d’acord que un consum abusiu pot ser perjudicial”, alhora que insisteix que això és extrapolable a nombroses aliments ingerits en excés.

La patronal recorda que el sector del vi al conjunt d’Europa fa anys que treballa el projecte ‘Wine In Moderation’ per promoure el consum responsable, mentre a nivell de l’estat espanyol els cellers tenen un codi d’autoregulació que treballa en el mateix sentit i fomenta la part més beneficiosa del producte en el marc de la dieta mediterrània.

Més notícies
El ple del Parlament Europeu a Estrasburg
El Parlament Europeu recula i demana recomanar un consum “moderat” de vi
Comparteix
Una gran diferència amb "l'advertiment sanitari" sobre el riscos associats amb el càncer que contenia l'informe
Menjar i vi
Brussel·les amenaça el futur del vi
Comparteix
El director general de la Federació Espanyola del Vi afirma que l'informe comunitari contra el càncer obre la porta a la seva "demonització"
Copa de vi, a contrallum | Foto: Unsplash
L’informe que vincula el vi amb càncer arriba al ple del Parlament Europeu
Comparteix
Diverses veus s'alcen contra la inclusió del vi en el text: "No s'entén que es penalitzi el producte 'per se', quan el que s'hauria de penalitzar és l'abús", diu l'Associació Vinícola Catalana
En Pau Roca, director general de l'OIV, a la dreta de la imatge | OIV
L’OIV defensa la legitimitat del vi com un estil de vida saludable
Comparteix
Aquesta setmana s'ha reunit a Ginebra amb l'Organització Mundial de la Salut per debatre sobre el paper del vi en les polítiques de l'alcohol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa