VadeVi
Recaredo, vint anys de certificació dels seus processos de vinificació

Enguany es compleixen vint anys des que l’organisme independent Bureau Veritas va començar a certificar els processos de vinificació i elaboració de Recaredo. Així, de la vinya a la vinificació i elaboració a la propietat familiar i també la llarga criança a les caves, els seus vins compten amb un compromís de transparència i rigor que mostra clarament com s’obtenen aquests productes excel·lents i que reflecteixen el seu origen de terrer.

“Un compromís exigent i rigorós”

Tal com expliquen des del mateix celler, i partint de la premissa “dir el que fem i fer el que diem”, el 2003 Recaredo va decidir certificar-se per donar informació veraç, rellevant i transparent sobre la seva feina com a viticultors i elaboradors, en un exercici d’honestedat envers el consumidor. Com afirma Ferran Junoy, director general de Recaredo, “un compromís exigent i rigorós en l’elaboració de vins escumosos que compleix el nostre somni de referenciar el territori Corpinnat com a sinònim de qualitat, coneixement i tradició arrelada a un esperit innovador”.

Ton Mata i Forçut, Recaredo
Ton Mata, amb el Forçut entre les vinyes de Recaredo | Foto: Recaredo

Així, des de fa 20 anys, Bureau Veritas, líder mundial en serveis d’inspecció, certificació i assaigs, certifica la feina feta en vinyes pròpies veremades a mà i cultivades de manera ecològica i biodinàmica, per la vinificació i elaboració a la propietat familiar de vins escumosos de més de 30 mesos de criança i fent la segona fermentació en ampolla amb most ecològic en comptes de canya de sucre. També audita l’excepcionalitat de la manera de fer de Recaredo, des del tap de suro natural durant tota la criança i per a la totalitat de les ampolles fins a l’aclarit manual en pupitres o el desgorjat a mà sense congelar el coll de l’ampolla.

Vins de terrer amb identitat 100% Penedès

Tot plegat permet a Recaredo demostrar que segueix la filosofia d’elaboració de vins de terrer compromesos amb la identitat més sincera de la regió vitivinícola on se situen, el Penedès, sent una de les poques cases del món, per exemple, que segueix l’exigència qualitativa i mediambiental del tap de suro per a la criança de tots els seus Corpinnats. El suro, de fet, protegeix de l’oxidació i permet una evolució més lenta, alhora que prové d’una indústria regenerativa, que requereix menys energia i genera menys residus. A més, no emet gasos d’efecte hivernacle sinó que n’absorbeix i permet una economia circular, reciclant tots els taps provicionals.

Aquesta aplicació del tap de suro fa que les ampolles s’hagin de desgorjar a mà, una a una, un art per expulsar les mares de la segona fermentació en ampolla. En el cas de Recaredo, totes les ampolles es desgorgen a mà a la temperatura fresca i natural de les caves, que és d’uns 16ºC. Tot un exercici de professionalitat i per mantenir viu l’ofici de desgorjador, a més d’un acte de respecte per a les llargues criances i pel medi ambient.

Més notícies
Ton Mata, amb el Forçut entre les vinyes de Recaredo | Foto: Recaredo
Recaredo rep el ‘Green Emblem Robert Parker’ de sostenibilitat
Comparteix
És el primer celler català a qui s'atorga aquesta distinció pels seus "grans esforços en les pràctiques de cultiu davant del repte del canvi climàtic"
Nou sistema d'ombreig per protegir el raïm de les onades de calor a Recaredo
Recaredo assaja un sistema per reduir l’impacte de les onades de calor sobre el raïm
Comparteix
El celler penedesenc ha instal·lat malles que poden reduir la incidència solar en un 30%
Recaredo obté el segell internacional Safe Travels
Comparteix
Així, queda avalat el seu rigorós compromís per complir tots els protocols de seguretat i prevenció de la Covid-19 establerts per l'OMS
L’agricultura biodinámica de Recaredo es mostra a la Casa Steiner de Barcelona
Comparteix
Sota el títol “Artesans de la terra, viticultors del temps” es farà un tast de vins i caves aquest dijous

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa