VadeVi
Beure una mica d’alcohol cada dia no afecta l’esperança de vida

Prendre una mica d’alcohol cada dia, un got o una copa de vi, per exemple, no afecta l’esperança de vida. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors canadencs en un article publicat a ‘JAMA Open Network’ i que, a més, també a punta que l’excés, especialment en els grans bevedors, pot augmentar fins a un 61% el risc de mort prematura.

Una recopilació d’estudis amb 4,8 milions de participants

Aquest estudi s’ha fet recopilant les dades de més de 100 treballs anteriors sobre els efectes de l’alcohol i que van ser publicats entre 1980 i 2021, amb un total de 4,8 milions de participants. Una de les dades més curioses és que sembla que els bevedors ‘moderats’ viuen més que els que se n’abstenen totalment, amb menys probabilitats de morir per malalties cardiovasculars. No obstant això, els autors de l’estudi apunten que els qui no beuen gens és més probable que en el passat haguessin estat grans bevedors i que, per tant, el seu consum podria haver tingut efectes a llarg termini encara que haguessin para de beure.

Copa de vi | Pexels

Conclusions molt diverses

El treball conté conclusions de tot tipus: d’una banda, l’augment del risc de mortalitat era evident en els grans bevedors, principament homes. Alhora, però, no s’ha trobat cap prova concloent que beure una mica protegeixi de la mort prematura en general, per bé que, si més no en el cas dels homes, sembla que s’ha detectat que consumir dues begudes alcohòliques diàries redueix el risc de mortalitat però que, a partir de la tercera, aquest comença a augmentar. Això es deu, especialment, a la relació del consum excessiu d’alcohol amb el risc de diversos tipus de càncer i també d’hipertensió i altres problemes cardiovasculars, a més d’hepàtics.

Recerques que cal llegir amb precaució

En qualsevol cas, el resultat d’aquest tipus d’estudis sempre s’han d’agafar amb precaució perquè, com que estan basats en estadístiques i no pas en evidències empíriques dels efectes de l’alcohol en l’organisme, els seus resultats podrien ser a causa de variables que no han estat tingudes en compte. En aquest cas, el dels no-bevedors que han abandonat totalment l’alcohol després d’haver-ne consumit molt durant molt de temps podrien ser un bon exemple de com les coses no sempre són ben bé el que semblen.

Més notícies
L'oli d'oliva verge extra és la principal font de greix de la dieta mediterrània | UB

Consumir oli d’oliva verge extra en l’embaràs millora la salut dels fills

Ho demostra un estudi d'un equip de la Universitat de Barcelona
:  - Mobile
Les begudes alcohòliques sovint es consideren un tot a nivell de salut, i el cert és que cadascuna és un món | Rawpixel

La cervesa i el licor perjudiquen més la salut que el vi

A més dels beneficis del negre al cor, un estudi apunta que el vi blanc augmenta la densitat mineral òssia
:  - Mobile
Restes de Chardonnay un cop premsat | UC Davis / Jackson Family Wines

Residus del vi que milloren la salut humana

Un nou estudi troba compostos i molècules de sucre que es podrien aprofitar de la pell, la polpa i les llavors
:  - Mobile

Els quatre punts que cal tenir en compte perquè beure vi sigui fer salut

És la proposta del metge de l’Hospital Clínic, Ramon Estruch
:  - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a abril 07, 2023 | 09:23
    Observador abril 07, 2023 | 09:23
    Doncs no se pas.... Recordeu Sir Winston Churchill?. Perpetuament amb el cigar als llavis. I el dia que no bevia una ampolla de whisky és perquè en bevia dues. I per dues setmanes no va arribar als 91 anys; es quedà en els 90, que Déu n'hi do.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa