VadeVi
El so afecta la nostra percepció dels sabors
  • CA

Tastar un vi és una experiència que implica molts sentits, i això és ben sabut. Més enllà del producte, però, hi ha coses que poden afectar la nostra percepció del seu sabor i el so és un d’ells. Segons afirma un article publicat a ‘Wine Enthusiast’, el nostre cervell està rebent estímuls constantment, i és per això que durant les darreres dècades s’han estudiat els factors cognitius i perceptuals que afecten com rebem un vi.

La psicologia del vi

Aquesta especialitat, coneguda com a ‘psicologia del vi’, té en el professor Charles Spence, de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) un dels seus pioners, i és precisament ell qui apunta que el so és molt important en el tast. En un estudi de 2017, 140 tastadors van haver de posar nota a un escumós. Si sentien el so del tap obrint-se, les seves qualificacions augmentaven substancialment, fins i tot tenint en compte que havien tastat el mateix vi.

El so de com s’obre un escumós pot afectar la percepció del tast del seu contingut

A partir d’aquí, la recerca ha continuat, especialment per mirar de maridar els vins amb alguns sons i cançons que ajudin a treure el millor d’aquests productes i a millorar l’experiència de tast. Al cap i a la fi, si el so d’una ampolla obrint-se pot tenir aquest efecte, què no pot fer la música?

Música per a crear, música per a tastar

L’enòleg Chris Carpenter, que treballa per a diversos cellers de Napa Valley i Austràlia, creu que la música i el vi tenen semblances i que, efectivament, trobar les cançons adeqüades pot ajudar a entrar en un estat més creatiu. És per això que quan ha de fer un cupatge es tanca en una habitació i escolta música buscant-hi idees amagades al fons del cervell i connexions que no se li haurien acudit. És així, diu, com fa els seus vins.

Tast a cegues
La música que acompanya un tast modifica les sensacions tant dels professionals com dels amants del vi

Tot i això, afirma que per fer-ho només li funciona la música clàssica pels seus patrons de sons i emocions. Pel consum, en canvi, creu que la música en general és un element infravalorat perquè l’energia del tast pot canviar segons què sona, tant si és per calmar o relaxar com per accelerar, i que les llistes es poden preparar per fer maridatges excel·lents.

L’enòloga Alicia Sylvester explica com tria la música pels seus tasts a Califòrnia posant-la al centre de l’experiència, mirant de trobar la millor manera de millorar-la. Katie Vaughan, directora d’operacions del celler Engelheim Vineyards de Geòrgia, també als Estats Units, treballa en el mateix sentit però duent-ho una mica més enllà, maridant cançons concretes amb vins concrets per a una experiència totalment personalitzada.

Aquests són només alguns dels projectes que s’estan duent a terme als Estats Units. A casa nostra, però, també hi ha molts projectes que combinen els colors i sensacions que transmet la música amb els del vi, creant experiències molt recomanables.

Més notícies
Mas Blanch i Jové també inaugura l'exposició “Entre natura, fils i vinyes”, de Palmira Rius Tormo
El Garrigues Guitar Festival torna la música a Mas Blanch i Jové
Comparteix
El Duo Jovivic-Scevola actuarà en un concert d'estiu a l'aire lliure amb tast de vins aquest dissabte 27 de d’agost a les 19.00h
RIMAIRES, taller musical | Cava Guilera
Música, vins i lluna plena, a l’agenda d’activitats del cap de setmana
Comparteix
Les persones a qui agrada el món del vi tenen diverses opcions per omplir-se el calendari d'aquests propers dies
Concert de Les Traversées Baroques a la Cartoixa d'Escaladei dins el Festival Terrer 2021 | ACN
El festival Terrer estrena cinquena edició amb música barroca a la Cartoixa d’Escaladei
Comparteix
El certamen del Priorat oferirà una quinzena de concerts en espais emblemàtics fins el 4 de desembre maridats amb vins de la DOQ Priorat i DO Montsant
Paisatges de vinya des del celler Alta Alella
‘Alta Alella Sunset’ programa noves sessions de música i vins
Comparteix
Els capvespres d'estiu agafen ritme al celler amb les actuacions de Diddi DJ & Irina Flake DJ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa