Tastar un vi és una experiència que implica molts sentits, i això és ben sabut. Més enllà del producte, però, hi ha coses que poden afectar la nostra percepció del seu sabor i el so és un d’ells. Segons afirma un article publicat a ‘Wine Enthusiast’, el nostre cervell està rebent estímuls constantment, i és per això que durant les darreres dècades s’han estudiat els factors cognitius i perceptuals que afecten com rebem un vi.
La psicologia del vi
Aquesta especialitat, coneguda com a ‘psicologia del vi’, té en el professor Charles Spence, de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) un dels seus pioners, i és precisament ell qui apunta que el so és molt important en el tast. En un estudi de 2017, 140 tastadors van haver de posar nota a un escumós. Si sentien el so del tap obrint-se, les seves qualificacions augmentaven substancialment, fins i tot tenint en compte que havien tastat el mateix vi.

A partir d’aquí, la recerca ha continuat, especialment per mirar de maridar els vins amb alguns sons i cançons que ajudin a treure el millor d’aquests productes i a millorar l’experiència de tast. Al cap i a la fi, si el so d’una ampolla obrint-se pot tenir aquest efecte, què no pot fer la música?
Música per a crear, música per a tastar
L’enòleg Chris Carpenter, que treballa per a diversos cellers de Napa Valley i Austràlia, creu que la música i el vi tenen semblances i que, efectivament, trobar les cançons adeqüades pot ajudar a entrar en un estat més creatiu. És per això que quan ha de fer un cupatge es tanca en una habitació i escolta música buscant-hi idees amagades al fons del cervell i connexions que no se li haurien acudit. És així, diu, com fa els seus vins.

Tot i això, afirma que per fer-ho només li funciona la música clàssica pels seus patrons de sons i emocions. Pel consum, en canvi, creu que la música en general és un element infravalorat perquè l’energia del tast pot canviar segons què sona, tant si és per calmar o relaxar com per accelerar, i que les llistes es poden preparar per fer maridatges excel·lents.
L’enòloga Alicia Sylvester explica com tria la música pels seus tasts a Califòrnia posant-la al centre de l’experiència, mirant de trobar la millor manera de millorar-la. Katie Vaughan, directora d’operacions del celler Engelheim Vineyards de Geòrgia, també als Estats Units, treballa en el mateix sentit però duent-ho una mica més enllà, maridant cançons concretes amb vins concrets per a una experiència totalment personalitzada.
Aquests són només alguns dels projectes que s’estan duent a terme als Estats Units. A casa nostra, però, també hi ha molts projectes que combinen els colors i sensacions que transmet la música amb els del vi, creant experiències molt recomanables.