Es guanyen bé la vida, els sommeliers? Aquest dubte, la resposta de la qual és coneguda pels qui treballen a sector del vi, probablement és un misteri per als aficionats que mai han tingut l’oportunitat de fer aquesta pregunta a un professional i, sovint, per als qui volen estudiar per dedicar-s’hi. La plataforma Jobted ha elaborat un informe en aquest sentit que, per a l’estat espanyol, apunta que el sou mitjà és superior al de moltes altres ocupacions, però que com acostuma a passar, és baix si mirem quant cobren els mateixos professionals a altres països.

L’experiència i el lloc on es treballa són crucials

D’entrada, Jobted afirma que el sou net mitjà d’un sommelier és de 1.780 euros al mes. No obstant això, també deixen clar que aquest no és el sou que es cobra d’inici i que l’experiència és molt important en aquest sentit. A més, també hi ha altres factors com l’indret on treballa, que també marca diferències significatives.

L'experiència és un factor importantíssim a l'hora de determinar el sou d'un sommelier | Jobted
L’experiència és un factor importantíssim a l’hora de determinar el sou d’un sommelier | Jobted

Un sommelier que treballa a un celler té uns horaris, unes funcions i unes condicions en general molt diferents que el sommelier d’un restaurant, i això en determina la remuneració. Així, el primer sovint té un gran coneixement sobre els productes de la casa i fa tasques més vinculades al màrqueting i l’enoturisme, venent productes i oferint una visió de context molt diferent del qui ofereix la seva força de treball a un restaurant. Els sommeliers de distribuïdores, d’altra banda, també cobren diferent, ja que hi ha una part de la nòmina que sovint és una bonificació per les vendes que aconsegueix fer. I els qui treballen a mitjans especialitzats o impartint classes, és clar, també cobren diferent.

Variables que cal tenir en compte

Tot plegat hauria de ser molt valorat, especialment per a les persones que estudien per a dedicar-s’hi. L’àmbit en què s’acaba treballant pot fer que una professió triada per amor al vi i a la cultura que l’envolta acabi resultant decebedora si no es coneixen bé les circumstàncies. Ser sommelier de restaurant, per exemple, comporta horaris que sovint són durs de suportar si no es té la vocació de servei que tenen alguns cambrers. En el cas dels sommeliers de cellers, d’altra banda, la situació és semblant quan hi ha visites de cap de setmana o fires de vins.

Comparació entre el sou dels sommeliers i el d'altres professions relacionades | Jobted
Comparació entre el sou dels sommeliers i el d’altres professions relacionades | Jobted

Diferències amb altres països

Finalment, i per comparació amb el país més proper, la plataforma Job and Salary Abroad indica que el sou d’un sommelier a França és més alt que no pas a l’estat espanyol i també incideix en la importància de l’experiència a l’hora de determinar la nòmina. Els salaris, a més, a molts països europeus són més elevats que els de l’Estat de manera general, com també ho pot ser el cost de la vida, cosa que influeix en les xifres que s’acaben pagant.

Més notícies
Raimonds Tomsens va vèncer a la final del concurs de millor sommelier del món, alçant-se amb aquesta distinció | ASI
Raimonds Tomsons es corona millor sommelier del món
Comparteix
Va vèncer a la final de l'ASI Best Sommelier of the World, celebrada aquest cap de setmana a París
Classe a l'Escola d'Enoturisme de Catalunya | E.V.
L’Escola d’Enoturisme continua formant els futurs sommeliers
Comparteix
Prepara la tercera edició d'uns estudis que han tingut una molt bona rebuda gràcies a la combinació de "qualitat i flexibilitat"
Mor la jove sommelier ucraïnesa de ‘The Goodwine’ als 34 anys
Comparteix
Vika, que treballava en aquesta botiga de vins de Kíiv, ha estat una víctima més dels bombardejos russos
Mugaritz està al municipi guipuscoà d'Errenteria | Mugaritz
La Fiscalia demana pena de presó pel sommelier Guillermo Cruz
Comparteix
Se l'acusa d'haver-se apropiat indegudament de diverses ampolles de vi del Mugaritz, algunes destinades a consum propi, d'altres venudes a tercers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa