VadeVi
Tradicions centenàries que apuntalen el futur vitivinícola de la DO Penedès
  • CA

Definir les línies mestres de treball i les accions a desenvolupar a partir d’ara de la Denominació d’Origen Penedès, ajustades a les necessitats actuals, tant pel que fa a la viticultura com a l’elaboració dels vins del territori.

Aquests són els objectius sobre els quals es va definir el Pla Estratègic 2021-2030 de l’entitat del vi penedesenca i que, després d’uns quants mesos de treball, es va aprovar per reforçar la marca, potenciar i preservar la riquesa territorial i donar més força i projecció de futur a projectes, pageses i viticultors d’un territori íntimament lligat a la vitivinicultura des de fa milers d’anys.

El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, durant la presentació del Pla Estratègic

El Pla, ja en actiu, s’assenta sobre eixos clau com la sostenibilitat i l’ecologia, posant-se com a reptes disposar d’un vi 100% ecològic per la verema de 2025 i que es pugui garantir la preservació de territori lligat a pagar un preu just pel raïm. Es proposa també que hi hagi destinació única de les vinyes per a elaborar vins del Penedès -quan fins ara es podia destinar a diverses DO del territori; potenciar varietats recuperades (com la moneu, per exemple) i també treballar per esdevenir una DO qualificada que permeti “reconèixer encara més la qualitat i l’excel·lència dels vins”.

Paisatges vinya Penedès
Paisatges de vinya penedesenques | Sumarroca, DO Penedès

Els masos i la tradició de fer-hi vi

El vi, com a producte és per suposat un dels grans protagonistes del document estratègic; i sumat a totes aquelles accions que permetin garantir que el viticultor/a es guanyi la vida treballant al camp, el nou Pla també té per objectiu que els productes vinícoles nascuts en territori penedesenc guanyin en reconeixement i prestigi. Sota aquesta premissa, s’ha aprovat -i així ho contempla el Pla- una nova categorització dels productes que neixen, s’embotellen dins el territori DO Penedès.

Com a valor afegit a tot plegat, els masos i les masies que formen part del seu patrimoni i del paisatge que abraça aquestes vinyes; tradicionalment, a més, han estat espais on fins i tot s’hi ha elaborat pròpiament el vi. Ara, la suma de dues tradicions ha donat nom a les dues noves categories de vins sota els quals es poden classificar.

Els masos i les masies formen part del patrimoni penedesenc i del paisatge que abraça les vinyes | Finca Viladellops, DO Penedès

Vi de Mas i Gran Vi de Mas

El punt de partida que pot permetre identificar un producte dins la categoria és que tant el mas com les vinyes que l’envolten han d’estar localitzades en un dels municipis que formen part de territori de la DO. La finca, que sigui propietat del celler o en contracte de gestió mínim de 7 anys, i la masia ha de ser centenària i estar en un bon estat de conservació, i certificat.

No només això, és requisit indispensable que estigui situat en un espai d’alt valor paisatgístic, lliure d’instal·lacions industrials. Tot plegat, amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni natural del Penedès i la seva tradició agrària.

El Vi de Mas o Gran Vi de Mas ho serà sempre que neixi d’un cultiu respectuós, seguint mètode ecològic certificat pel CCPAE. L’edat mínima dels ceps ha de ser de deus anys per un vi de mas i de 25 per un Gran Vi de Mas; i els rendiments que s’hi obtinguin han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la pròpia DO.

No ens oblidem d’un últim detall, i és que les parcel·les que donin vida a un vi de Mas o Gran Vi de Mas només es poden destinar a aquesta finalitat. Bé, amb una única excepció i és quan aquell raïm no es consideri apte per aquesta categoria, podrà ser la base per produir altres vins. Ni dir que el 100% del raïm ha de provenir de les vinyes del Mas. De nou, confirmat i certificat.

Resum de les característiques que poden fer un vi de mas o gran vi de mas | captura

Criances i etiquetatge

Els vins que surtin al mercat sota l’etiqueta de ‘Vi de Mas’ han de tenir un mínim de 8 mesos de criança, en el cas dels blancs, i 20 quan es tracti dels negres. Es defineix, a més a més, el model d’ampolla borgonya com a única possible per embotellar aquests vins; i es demana que a l’etiqueta hi consti, a la part frontal, la categoria, així com el nom tradicional del mas.

Els premis que hagin obtingut els vins que vulguin optar a la nova categorització també computaran a l’hora d’aconseguir el distintiu. De moment, ja hi ha setze vins que han optat i aconseguit la nova certificació, de manera que la categoria de Gran Vi de Mas ja identifica quatre vins, i vuit ja són Vi de Mas.

Més notícies
El paisatge de vinyes de Mas Rodó, al Penedès | Foto: E.V.
La DO Penedès suma 4 nous vins a la categoria Vi de Mas i Gran Vi de Mas
Comparteix
Amb aquesta nova incorporació, ja son 16 els vins que surten al mercat amb la nova categorització del Consell Regulador
Paisatge de vinyes del Penedès | DO
Aprovats els primers Vins de Mas i Gran Vins de Mas del Penedès
Comparteix
Finca Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes han estat els primers cellers autoritzats a utilitzar la categoria
President i Director de la DO Penedès, davant les vinyes de Mas Rodó, durant la presentació de la nova categorització | cedida
La DO Penedès incorpora Vi de Mas i Gran Vi de Mas a la categorització dels seus vins
Comparteix
L'entitat presenta el nou Pla Estratègic per al 2021 i 2030 amb la mirada posada a esdevenir una DO qualificada, i convertir-se en 100% ecològics l'any 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa