VadeVi
Llano: “Reserva de la Tierra es liquidarà i canviarà de nom però salvarem la plantilla”
  • CA

Fernando Llano és soci de Sherpa Capital i el nou Conseller Delegat de Reserva de la Tierra. Atén Vadevi per comentar la recent notícia de la compra d’aquesta empresa amb seu a Les Borges del Camp que, a més a més d’haver-se declarat en fallida, està investigada per un presumpte frau en l’etiquetatge i l’origen dels vins que comercialitzava a través de diverses marques. Llano comparteix que l’empresa té “molt de potencial” i que estan molt il·lusionats en introduir-se al sector del vi, al qual s’apropen per primer cop amb aquesta adquisició i veuen “en un moment molt interessant”.

Malgrat tot, el procés i els canvis estan en un moment molt incipient i el nou conseller delegat apunta que encara estan estudiant tots els escenaris i possibilitats per donar continuïtat -amb èxit- a aquesta empresa vitivinícola. Preveuen canviar-li el nom, potser revisar les produccions i tipologies de vins, però de moment, mantenen la seu central a les Borges i es queden amb l’actual plantilla, “reforçant-la amb nous perfils tècnics i més directius“, apuntarà.

Com arriba Sherpa Capital a Reserva de la Tierra? 

La naturalesa del nostre negoci a Sherpa Capital fa que estem en contacte directe amb el món empresarial, amb assessors…, que són els qui habitualment canalitzen aquest tipus d’operacions. La nostra funció és estar amatents al mercat, al món empresarial, i enmig d’aquest procés, identificar les millors oportunitats i posicionar-nos com una opció de valor.

En el cas de Reserva de la Tierra, vam detectar que era una firma amb molt de potencial però que necessitava canvis en la gestió i pla de negoci, així com una injecció de capital, i vam decidir apostar-hi.

La vostra decisió de compra persegueix, i així ho compartíeu en el comunicat que vau emetre anunciant la compra, l’interès d’obrir-vos pas en el segment mitjà del vi espanyol. Aquesta és la primera empresa del sector en la qual heu invertit fins l’actualitat?

Sí, efectivament Reserva de la Tierra és la nostra primera operació en aquest sector. A Sherpa Capital creiem que el món del vi està en un moment molt interessant i oportú, amb gran potencial de creixement tant a nivell nacional com internacional.

Parleu de les grans oportunitats que ofereix el sector vinícola en l’actualitat. ¿En què us fixeu abans de decidir la compra de Reserva de la Tierra?

Reserva de la Tierra té unes característiques intrínseques molt interessants i valuoses, però s’enfrontava a problemes en la gestió del model de negoci, no tant pel model de negoci en sí mateix. Malgrat tot, té un producte amb capacitat d’atendre els principals retailers espanyols i internacionals, per això, la nostra vocació a partir d’ara serà centrar-nos en aportar la nostra experiència i coneixements en gestió empresarial per poder aprofitar el valor intrínsec de la companyia i captar les oportunitats que ofereix el mercat.

L’interior de la sala embotelladora de l’empresa Reserva de la Tierra | Foto: Sherpa Capital

“Recuperar la confiança dels clients”

Quins objectius us plantegeu a curt-mig termini? 

Tenint en compte la situació actual de la companyia, ens hem marcat com a objectiu principal recuperar la confiança de tots els clients de la companyia. Un cop aconseguit, la nostra ambició és créixer de manera orgànica i inorgànica aprofitant totes les oportunitats que ens ofereixi el mercat.

Coneixeu òbviament l’històric dels últims mesos que vinculen Reserva de la Tierra amb un presumpte frau en l’etiquetatge i origen del vi. Com afronteu aquest repte afegit?  

Evidentment som coneixedors de la situació i precisament ha estat aquesta situació la que, en part, ha motivat la firma a afrontar la situació complicada en la qual es troba l’empresa. L’entrada de Sherpa Capital al projecte de vins té lloc amb posterioritat a aquesta situació i intentarem avançar i deixar enrere aquest assumpte per poder recuperar la confiança dels clients, amb la garantia que aquest tipus d’actuacions no es tornaran a repetir mai més.

Pel que fa al procés judicial, queda totalment fora del nostre camp d’actuació, ja que les persones involucrades son antics directius vinculats a la firma i els actius productius de Reserva de la Tierra que ha adquirit Sherpa Capital estan fora del procés.

En cas que la investigació arribi a la conclusió que s’ha comès frau, com creieu que podria afectar la marca? 

Sherpa Capital ha assumit aquesta operació sent plenament conscient de la situació. Treballarem per suposat amb l’objectiu de minimitzar-lo tant aviat puguem i solucionar de la millor manera possible els problemes actuals. El que podem assegurar és que la nostra manera de fer serà totalment diferent a les pràctiques que s’havien dut a terme fins ara.

Quins passos segueixen l’adquisició d’una empresa que es va declarar suspensió de pagaments fa uns mesos, des del punt de vista legal i empresarial? 

El camí en aquest tipus d’operacions el defineix la llei concursal, que nosaltres hem seguit pas a pas. En un moment determinat, el celler no podia afrontar els pagaments i es va declarar en concurs de creditors. Es va anomenar un administrador concursal i des de Sherpa Capital vam presentar una oferta molt positiva i competitiva per assegurar el futur de la firma, assegurant que se salvaven llocs de treball de la companyia, que era una de les nostres prioritats. Aquesta oferta va ser admesa pel jutge i l’administrador concursal i fa unes setmanes que es va tancar l’operació.

¿Què determina el pla de negoci en sector vinater per als propers mesos?

El sector es troba en un bon moment i intentarem analitzar totes les oportunitats que té per davant la companyia per a millorar la gestió interna i poder aprofitar tot el valor intrínsec de la firma. Ens centrarem en recuperar la confiança dels clients, progressivament ampliar el nostre portfoli de productes i enfortir els nivells d’exportació.  

Heu previst xifres de producció, a partir d’ara? Col·laboracions amb cellers en actiu on poder comprar raïm per embotellar vins de diversos territoris d’àmbit espanyol?

El nostre pla de negoci és ambiciós i treballarem per anar incorporant progressivament diferents tipologies de producte. En un moment de tants canvis en el context macroeconòmic, demostrarem que som àgils i capaços d’adaptar-nos al mercat i a les seves necessitats. Estem analitzant diverses possibilitats, però és aviat per avançar detalls perquè estem en una fase incipient i d’anàlisi i estudi de la viabilitat del projecte.

Les instal·lacions de Reserva de la Tierra es troben a l’entrada de Les Borges del Camp | Sherpa Capital

Canvi de nom i manteniment de les instal·lacions centrals a les Borges

Us plantegeu canviar-li en nom i revisar el model de negoci actual en relació a la compra i venda de productes vinícoles?

Sí, canviarem el nom de la companyia i l’antiga Reserva de la Tierra es liquidarà. Ara estem en una fase d’anàlisi en profunditat per a valorar els propers passos i estem immersos en reunions amb els clients per a estudiar diferents opcions de creixement, sempre tenint en compte les necessitats que demanda el mercat.

Teniu previst canviar també el nom de les marques que estan sent investigades?

Com hem comentat, està previst canviar el nom de la companyia i s’analitzarà la situació a fons.  

Pel que fa a la seu i les principals instal·lacions de l’empresa a Les Borges del Camp, us plantegeu canvis o que pugui continuar operant des del mateix lloc?  

Preveiem que la seu actual continuï estant on està ara, i es mantingui com el centre neuràlgic del projecte. Té unes instal·lacions productives molt bones i per suposat que les conservarem, a l’igual que com comentava els diversos llocs de treball actuals.

Parlant de personal, al comunicat també parleu de reforçar l’equip i de millorar l’estructura comercial de la firma. L’acord inclou conservar la plantilla, llavors, però preveieu incorporar nous professionals?

Es mantindran la major part dels llocs de treball, ja que gairebé no hi ha hagut cap baixa de professionals a la companyia. A més a més, estem en plena fase de dotació de diferents perfils tècnics i més directius per construir un equip més fort i competitiu. En aquest sentit, generarem més llocs de treball que els que hi havia quan vam comprar la unitat productiva de Reserva de la Tierra.

Heu previst algun tipus d’ampliació, que vegi obrir altres seus en diverses zones productores de vi a l’Estat?

És un tema que entra a les nostres previsions, però encara és aviat per poder confirmar detalls. Estem en fase d’avaluació de totes les possibilitats.

On veieu la renovada ‘Reserva de la Tierra’ en els propers 5-10 anys?

Ambicionem ser un dels players rellevants del mercat, ja sigui per les característiques de la companyia -que ho permeten amb una bona gestió- com per l’atractiu i les oportunitats que presenta el sector. Tenim clar que volem continuar augmentant el nostre posicionament amb els principals retailers de l’alimentació a Espanya i el canal horca, així com potenciar també el nivell d’exportació. Però també som conscients que hen d’avançar al ritme que marquin els esdeveniments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa