VadeVi
La crisi bancària de Silicon Valley estén el pànic als cellers californians

La crisi bancària de Sillicon Valley d’aquests dies ha estès el pànic entre els cellers de Califòrnia, als Estats Units, molts dels quals treballaven amb ells. Tal com explica Wine Enthusiast, alguns dels productors de la zona van veure com la seva institució financera desapareixia d’avui per a demà.

Un banc col·lapsant en el pitjor moment

El mitjà parla, per exemple, de Tegan Passalacqua, del celler Sandlands, que a partir de divendres va passar dies en el que anomena un “purgatori d’ansietat” mentre mirava què podia ser. Tot i que tenia 250.000 dòlars assegurats a la Corporació Federal de Dipòsits d’Assegurances, el celler acaba de posar a la venda tots els seus vins d’hivern i, quan el banc va tancar, tenia més del doble d’aquesta quantitat. El pitjor moment perquè els passés.

La gran finca vitivinícola que s'ha posat a la venda a Califòrnia | Open Homes per a Sotheby’s International Realty
Uns 400 cellers s’han trobat amb problemes de liquiditat importants | Open Homes per a Sotheby’s International Realty

El segon enfonsament bancari més gran de la història dels Estats Units

Tal com recorda el rotatiu, l’enfonsament del Silicon Valley Bank ha estat el segon més gran de la història dels Estats Units i era un dels preferits de les startups tecnològiques i els fons de capital risc, que van retirar grans quantitats de diners dimecres passat, just després que l’entitat declarés pèrdues enormes. Tot i que els seus interessos al món del vi eren un 2-3% del total, els 400 cellers que hi tenien comptes ara estan mirant de salvar-se com puguin.

Per sort, tots els dipositaris dels fons del banc van ser inclosos en l’excepció de risc sistèmic que va aprovar aquest diumenge el govern dels Estats Units, en un moviment molt poc habitual. A més, segons van informar les diverses institucions involucrades, “cap de les pèrdues associades a la resolució del Silicon Valley Bank es repercutiran en els qui paguen impostos”.

Aquest moviment, però, ha causat algunes respostes airades considerant que estan salvant empreses d’elit ja que, a més de cellers, hi ha empreses de criptomonedes i d’inversió en plaques solars. Els cellers, però, que són una part petita i dedicada íntegrament a l’economia productiva, van veure amb moltíssima preocupació el col·lapse. Com explica a l’article Adam Lee, de Clarice Wine Company, la preocupació es va estendre perquè els cellers no sabien què podia passar-los.

Una preocupació que continua

La preocupació, a més, continua afectant els productors. Si el seu departament de vins tanca, es podrien trobar sense crèdit i perdre la font de finançament d’un dels pocs bancs que els deixava diners. No obstant això, el sector creu que se’n sortirà, ja que hi ha diversos bancs i altres companyies que s’han interessat a comprar la divisió de vins del Silicon Valley Bank. Així doncs, és molt possible que, després d’unes males setmanes o mesos, en el pitjor dels casos, la seva activitat pugui continuar.

Més notícies
Un exemplar adult de mosca llanterna tacada | Domini públic
Un insecte invasor de la Xina amenaça les vinyes de Califòrnia
Comparteix
Anomenada 'mosca llanterna tacada' en anglès, prové del sud-est asiàtic i s'alimenta de la saba de les vinyes, entre altres conreus
La gran finca vitivinícola que s'ha posat a la venda a Califòrnia | Open Homes per a Sotheby’s International Realty
Un celler històric de Califòrnia, a la venda per nou milions d’euros
Comparteix
La finca conté unes quantes hectàrees de vinya el raïm del qual actualment estan sent explotat per un altre celler
L’èxit enoturístic de Califòrnia, a estudi
Comparteix
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès organitza una Jornada d’Intercanvi d’Experiències d’Èxit
Un prestatge de supermercat ple d'alcopops | Arxiu
La beguda que desafia el vi als Estats Units
Comparteix
El consum d'alcohol al país va pujar un 2% el 2020, amb la tria de begudes suaus i de poca graduació com a responsables

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa