El govern britànic està estudiant endarrerir l’obligatorietat de les etiquetes d’importació per a vins europeus fins el 2024. Tot i que aquesta mesura derivada del Brexit havia d’entrar en vigor el proper 1 d’octubre, l’executiu està repensant la decisió. Això voldria dir que les ampolles de vins i licors de productors europeus podran entrar al Regne Unit amb l’adreça europea de l’importador o negoci alimentari i de l’importador o embotellador durant 15 mesos més.

Un augment dels costos
Tal com explica un article a The Drinks Business, aquestes etiquetes identifiquen el negoci legalment responsable dels vins no europeus que entren al mercat comú, i totes les ampolles o envasos l’han de dur. Després del Brexit, la situació al Regne Unit ha canviat, i els vins europeus venuts al país han de tenir una empresa britànica responsable per tal de poder actuar si hi ha cap problema o irregularitat. Això voldrà dir, és clar, que s’hauran de fer etiquetes diferents per a les ampolles del mercat britànic, augmentant-ne els costos especialment si s’han d’exportar quantitats petites o si es fa compravenda al mercat secundari.
La patronal britànica de productors i importadors de vi i licors (WSTA) considera que aquest endarreriment és un greuge per a les empreses que havien fet els deures, especialment tenint en compte que el preu per etiqueta pot haver pujat alguns cèntims i que, davant d’aquesta incertesa sobre el futur immediat, els costos podrien augmentar encara més, cosa que podria perjudicar el comerç internacional. No obstant això, la patronal està a favor de donar més temps a les empreses per assegurar-se que compleixen la normativa quan entri en vigor.
La patronal demana eliminar totalment aquestes etiquetes
D’altra banda, la mateixa WSTA afirma que el govern britànic podria fer servir aquest aplaçament per repassar les etiquetes d’importació no només en el cas de la Unió Europea sinó en general, recordant que és una barrera no impositiva i que, per tant, perjudica els negocis sense reportar beneficis econòmics al Regne Unit.
El Brexit, en aquest sentit, pot ser vist com una oportunitat per eliminar aquest etiquetatge en tots els productes, cosa que la legislació comunitària impedia. Els beneficis serien especialment importants en el sector del vi ja que, a dia d’avui, el 99% del que es consumeix al Regne Unit és d’importació.