VadeVi
La justícia basca suspèn cautelarment la venda de vins de Viñedos de Álava

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) va suspendre cautelarment fa uns dies el permís que havia donat el Govern basc a Viñedos de Álaba perquè, a l’espera de la decisió de Brussel·les sobre la nova marca, es pogués fer servir perquè els cellers que en formen part comercialitzessin els seus vins. Tot i que els jutges no van entrar al fons de la disputa, van considerar que la comercialització podria tenir “perjudicis reputacionals i econòmics” per a la DOC Rioja i que, per tant, caldrà esperar a la decisió de les autoritats europees.

Així, els tribunals han entrat en la polèmica que implica els cellers integrants de Viñedos de Álava, d’una banda, i la DOC Rioja, per l’altra, fent que el Consell Regulador dels primers i també l’Associació de Cellerers de la Rioja Alabesa hagin recorregut la resolució judicial, que va estimar les mesures cautelars que, per la seva banda, havia sol·licitat el Consell Regulador de la DOC Rioja. Això impedeix, si més no de moment, que la nova verema ja puguin començar a vendre’s amb la nova marca.

Perjudicis “de molt difícil reparació” per a la DOC Rioja

Els magistrats, a més del suposat perjudici que la comercialització de la nova marca podria suposar per als “14.139 viticultors i 5.700 cellers” de la DOC Rioja, que considera que podria ser “irreversible” o com a mínim “de molt difícil reparació”, també considera que hi ha un “risc elevat de confusió” en el consumidor, ja que “se li oferirien dos vins sota denominacions d’origen protegides diferents però coincidents geogràficament, fins i tot de parcel·les adjacents”. A més, el tribunal afirma que els danys no són equiparables als generats a Viñedos de Álava, ja que només “es posposa la protecció nacional transitòria fins la resolució d’aquest plet”.

Pel que fa a l’executiu basc, per bé que “respecta la decisió judicial”, hauria preferit que els cellers de la nova denominació haguessin pogut fer servir la seva marca, tal com defensa el mateix Govern, però esperen que la decisió de les autoritats de la Comissió Europea posin fi aviat a aquesta disputa i ho facin de manera favorable als cellerers bascos.

Més notícies
La Rioja Alabesa | Wikimedia Commons
Els cellers bascos volen independitzar-se de La Rioja
Comparteix
Més de cinquanta productors alabesos volen permís de la UE per formar la seva pròpia DO, "Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava"
La Rioja Alabesa es troba enmig d'un conflicte amb la DOCa Rioja per la seva voluntat de convertir-se en un segell independent
La Rioja persisteix en els atacs a la possible DO basca
Comparteix
La DOCa interposa un recurs contra la Protecció Nacional Transitòria del Govern Basc a 'Arabako Mahastiak - Viñedos de Álava'
La producció de vi de La Rioja omple els magatzems dels cellers, que no saben què fer-ne | Govern de La Rioja
La Rioja vol destil·lar més per desfer-se de l’excedent de vi
Comparteix
La UAGR també vol ajudes pels productors que s'han trobat amb els magatzems a vessar
El festival ofereix tradicionalment kalimotxo  fet amb vi d'un celler de La Rioja | Getty
La Rioja reivindica el kalimotxo de qualitat
Comparteix
El Festival Fárdelej, a Arnedo, fa anys que organitza una mostra preparant 'el còctel' fet amb vi de la màxima qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa