VadeVi
Nova protesta contra els advertiments sanitaris als productes amb alcohol

Els plans de la República d’Irlanda de posar advertiments sanitaris a les etiquetes de les ampolles d’alcohol ha causat un clam a tot el sector del vi, la cervesa i els licors. Els exportadors de vi han estat els que han fet més explícita la seva protesta i, de fet, n’han presentat una d’oficial davant la Comissió Europea.

Advertiments semblants als del tabac

Segons explica ‘Decanter’, el govern irlandès vol que totes les begudes alcohòliques duguin advertiments semblants als del tabac, apuntant el risc de malalties hepàtiques i de càncer que es pot derivar d’un consum excessiu. Davant d’això, Itàlia ha estat el país que ha reaccionat amb més força, amb el ministre d’Exteriors, Antonio Tajani, titllant el pla d’“atac” a la identitat i la cultura del país.

La Comissió Europea ha rebut una protesta formal contra la regulació irlandesa (CC BY-SA 4.0)
La Comissió Europea ha rebut una protesta formal contra la regulació irlandesa (CC BY-SA 4.0)

Els productors de vi consideren que no és just comparar el tabac amb l’alcohol, que pot gaudir-se amb moderació sense efectes perjudicials a la salut. És per això que el Comitè Europeu de les Empreses del Vi (CEEV) ha presentat una queixa perquè la Comissió Europea obri un procediment contra el país per infringir les lleis de la Unió Europea i posar en risc el mercat comú.

La Comissió i l’Organització Mundial del Comerç tindran l’última paraula

Segons la CEEV, la proposta irlandesa és “incompatible” amb les lleis europees que “mai no ha justificat prou”. A més, afegeixen que, com que no distingeix entre “l’abús de l’alcohol i el consum moderat de vi”, això “no informa correctament els consumidors”. El seu secretari general, Ignacio Sánchez Recarte, afirma que està “convençut” que la Comissió Europea té la responsabilitat de definir “un marc legal harmonitzat i científicament adient” per protegir el sector i alhora informar correctament els consumidors.

Aquesta organització, però, no ha estat l’única a mostrar la seva preocupació: tretze estats membre de la UE ho han fet i vuit de fora del mercat comú també fins i tot han advertit de la situació a l’Organització Mundial del Comerç. Justament, després que la Comissió no rebutgés l’esborrany d’aquesta regulació, aquesta darrera organització és la que ha d’aprovar-la per garantir que no és un problema per al comerç internacional.

Més notícies
Persones fent un brindis | Foto: RODNAE Productions, Pexels
Reaccions del sector al nou informe que vincula el vi amb el càncer de mama
Comparteix
FIVIN, la patronal del vi català i el Govern coincideixen que tot va lligat a la moderació i que no es pot fer aquest tipus d'afirmacions que "demonitzen el vi i confonen el consumidor"
La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides | Parlament Europeu
Brussel·les nega que etiquetar el vi com a cancerigen ataqui “cap cultura”
Comparteix
Els eurodiputats afirmen que volen advertir dels riscos de càncer associats al consum d'alcohol
Prendre vi negre seguint una dieta mediterrània redueix el càncer de mama un 70%
Comparteix
Begut amb moderació, també el vi blanc i l’escumós tenen efectes beneficiosos sobre aquest tipus de càncer, tot i que menys, tal com explica l’investigador català Ramon Estruch
Copa de vi, a contrallum | Foto: Unsplash
L’informe que vincula el vi amb càncer arriba al ple del Parlament Europeu
Comparteix
Diverses veus s'alcen contra la inclusió del vi en el text: "No s'entén que es penalitzi el producte 'per se', quan el que s'hauria de penalitzar és l'abús", diu l'Associació Vinícola Catalana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa