VadeVi
Meritxell Juvé: “Ens equivocaríem molt si no li donem valor al viticultor”

Encara no ha acabat de digerir l’èxit de la quarta edició de Magnificat però ja pensa en la verema de 2022. A Juvé & Camps començarà probablement amb l’agost.

“Els equips de J&C i Primeras Marcas vam crear un esdeveniment que dóna valor al món del vi, molt professional, amb elaboradors reconeguts que coneixem i de qui aprenem i ens enriquim”, comenta Meritxell Juvé, CEO d’ambdues empreses i quarta generació de la família.

És una empresària que escolta i s’interessa per l’altre. Estén la seva amabilitat al llarg de tota la conversa on no hi falten les referències al centenari del celler penedesenc: “A Juvé & Camps som corredors de fons. Portem anys treballant, però ja pensem en els 100 propers, mirem amb il·lusió el futur. L’altre dia Maria José López d’Heredia em va dir que el seu pare sempre deia que els 100 són els primers de molts centenaris. Durant aquests anys hem viscut moltes etapes, però ens quedem amb l’haver estat un revulsiu per als escumosos del Penedès i volem seguir-ho sent, apostant per les llargues criances, les finques i parcel·les, el xarel·lo i el brut nature”.

Fa pocs dies recollia a La Pedrera el distintiu d’elaborador integral que concedeix la DO Cava a les empreses que vinifiquen i premsen el 100% del raïm a la propietat. Meritxell Juvé contextualitza: “Tenim la Propietat d’Espiells, vam ser abans viticultors que elaboradors. Ens avalen més de 200 anys amb terres al Penedès, respectant l’origen del que som i les parcel·les icòniques que ara posem en valor. Aquest és el camí per als propers anys”. Des de 2015 tots els caves són de producció ecològica, però en endavant hi haurà un treball intens de sòls i finques per aprofundir en la simbiosi entre bosc i vinya, i la biodiversitat. 

Meritxell Juvé amb el seu pare, Joan Juvé | Juvé & Camps

“Sempre m’ha agradat el món del vi. Sóc filla única i quan sortia de l’escola anava a pintar etiquetes al despatx del pare. Els meus estius són entre vinyes a Espiells i els hiverns els recordo lligats a la campanya comercial de Nadal. Quan un client trucava el 23 de desembre a mitja tarda i no es podia servir el seu encàrrec, el meu pare – Joan Juvé – li ho portava amb el cotxe”, comenta amb l’orgull d’haver viscut des de petita la devoció en el món del vi.

“Dins del meu imaginari, l’empresa sempre ha estat present i és molt complicat separar-ho. Ho he viscut amb il·lusió i ho he gaudit molt. Ha estat una relació natural, no exempta de dificultats, sobretot quan hi ha una personalitat tan forta i influent com la del pare”, afegirà. 

El seu lideratge no només es percep a l’empresa amb un talant nou, també es manifesta a l’àmbit familiar: “He aconseguit que els diumenges, quan dinem junts, no parlem de feina. Hem fet passes de gegant. Passa que el món del vi sempre es gaudeix en una taula, i per a mi una taula és gastronomia i és família… És molt difícil desvincular-te del que fas a diari. Llegir una carta de vins, veure el que demana el comensal del costat, atendre al sommelier que et recomana… Família i empresa sempre han anat de la mà”. 

Al Magnificat, agafa la batuta del tast de Juvé & Camps “Els propers 100 anys, parcel·la a parcel·la”, però ho fa acompanyada del seu equip més estret: els enòlegs Toni Cantos i Glòria Vilomara i el responsable de viticultura, Pep Jiménez.

No és un discurs gratuït. Tinc un equip molt bo. Sóc la màxima responsable però n’aprenc molt de tots ells. Tinc la sort de veure-ho i conèixer-ho tot, des de la viticultura fins a la gestió comercial. Professionalment parlant, és un regal. Envoltar-se de professionals potents i vàlids m’ha fet aprendre moltíssim, com també del pare i dels membres del Consell d’Administració de la companyia”, reconeix.

“A les empreses vitivinícoles familiars passa sovint que la visibilitat la té la família, però a casa nostra també hi ha altres professionals que ho són, perquè senten que és casa seva. I volem donar-los veu, a més de treballar cada vegada més en un projecte col·laboratiu i transversal”, afegirà Meritxell Juvé.  Es nodreix del compromís i de la complicitat de l’equip i segurament ho aprecia perquè abans de liderar, ha recorregut les àrees més importants assumint diferents responsabilitats i treballant colze a colze amb diferents equips. En el seu diàleg tranquil i reflexiu, s’intueix que la responsabilitat que té entre mans la fa vibrar. 

Meritxell Juvé amb el seu gos a qui anomenen Bacchus, com el deu del vi | J&C

No passa de puntetes per l’atomització que viu el Penedès quant a la categorització dels escumosos i s’atrinxera en un missatge conciliador: “Si per part nostra és, estarem encantats de tornar-nos a reunir. Crec que ha arribat el moment de trobar un punt d’enteniment. Han passat moltes coses però penso que ara és el moment o ha d’arribar en breu  perquè ens unim en pro del valor del cava, aquí i a l’estranger”.

I fonamenta el seu desig en la necessitat de dignificar el treball del pagès: “Si vols un producte de qualitat, l’has de pagar. Allà on n’aprenc més és a la vinya, al costat dels qui la treballen, entenent el seu esforç, sacrifici, voluntat, el gest de mirar amunt… Ens equivocaríem molt si no li donem valor i hem d’anar sense cap mena de dubte a valoritzar la feina que fan els viticultors”.  

Viatja menys que fa uns anys, entre d’altres coses perquè compagina la feina amb la maternitat, però té clar que part de l’èxit del cava passa per la internacionalització: “És el gran factor d’expansió de la companyia. Tenim mercats estrangers tan consolidats com el de casa, però realment el futur ve pel que hem fet aquí i per seguir-ho exportant”.

Quan J&C, Primeras Marcas, Propietat d’Espiells o Pagos d’Anguix – el celler que lidera a Ribera del Duero- li donen una treva, es dedica a viatjar i a llegir. “Per la meva feina, he tingut també la sort de viatjar per moltes regions vitivinícoles del món, tant a Europa com a fora. Viatjar et situa. Per plaer, he estat molt a l’Àfrica, però hi tornaria sempre. Just abans de la pandèmia vaig ser a Oceania i conec molt el món del vi a Austràlia i Nova Zelanda. Te n’adones que ho fan molt diferent a nosaltres, però que el resultat és un producte molt bo”. 

Casa per a Meritxell Juvé és obrir una ampolla de Gran Juvé: “No és La Capella, un cava de paratge qualificat d’una única parcel·la, però crec que  resumeix el que som a l’empresa. Són raïms de les millors finques d’Espiells, que és el nostre cor. És un producte de cupatge amb una reivindicació del xarel·lo, a més de la llarga criança. No és brut nature però és un brut que s’hi apropa”.

Arran del Magnificat, mira amb altres ulls la Casa Vella de Juve & Camps, un emplaçament únic sobre un mar de vinyes on hi tenen lloc esdeveniments molt especials: “És un mirador únic i icònic amb Montserrat al fons. Allà hi beuria, sense presses, el Gran Juvé. Hi sóc tres cops a la setmana, però no sóc encara prou conscient de les vistes i del privilegi de ser-hi. A vegades han de venir de fora per recordar-t’ho. És un espai preciós que la gest del món del vi admira”. 

I mentre conversa, s’hi imagina. Abraça el respir després del Magnificat però té present que en poques setmanes les 271 hectàrees de vinya cultivades s’ompliran de mans collint raïm en una nova campanya, la primera després dels 100 anys. “Farem coses noves i ho enfocarem tot cap a la parcel·lació, que és una mica la transferència cap a l’origen. Volem donar valor a la Propietat d’Espiells en els escumosos”, avança. I la seva eloqüència i humilitat giren de nou cap a l’equip: “La clau són ells. Jo faig el 10% per donar un plus”.    

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa