Joan Ignasi Domènech és el propietari de Vinyes Domènech, el flamant guanyador del Premi Vinari Nissan 2023 al Millor Projecte Ecològic. Un celler de la DO Montsant fundat el 2002, però que, de bon principi, ha tingut el respecte a la biodiversitat i la cura del patrimoni natural com un dels seus eixos vertebradors. Uns principis que, aplicats durant dues dècades, han fet de Vinyes Domènech un dels projectes més destacats del país en aquest àmbit.
“Fer les coses des d’una altra mirada”
Tot va començar amb la cerca d'”un lloc amb unes característiques concretes” per implantar el projecte de què serien Vinyes Domènech. Van acabar trobant el ja cèlebre amfiteatre de la serra de Llaberia. És “enmig d’una reserva natural”, recorda Domènech, i per tant qualsevol que es vulgui instal·lar en un indret així “ha de fer les coses des d’una altra mirada”.

Aquesta ha estat, des del principi, la idea del celler, “preservar” la zona i “no modificar l’hàbitat de les espècies”. Això, que especialment aleshores era “anar a contracorrent de l’agricultura convencional”, ha requerit que al celler haguessin d’observar i d’aprendre, pensant en “la cooperació entre les espècies”, buscar la biomassa que permet conservar més humitat al sòl, reduir l’erosió…
El camí de l’agricultura regenerativa
“Encara n’estem aprenent”, afirma el propietari del celler, que admet que “ens hem equivocat diverses vegades” i que “ha estat un camí llarg i tortuós”. No obstant això, el canvi de “la mirada física i química dels sòls per la biològica, la de la vida” ha comptat amb suports institucionals com el de l’INCAVI i també d’empreses com Biome Makers, que els han ajudat a arribar on són ara: en el camí de l’agricultura regenerativa. “La nutrició de les plantes ve de com disposen la matèria els bacteris i els fongs”, apunta, una idea molt diferent de “parlar d’herbicides i fitosanitaris”.

Sobre aquesta manera de treballar, cada cop més habituaol al nostre país especialment al món de la vinya i el vi, Domènech considera que, com que els humans “tenim la necessitat de categoritzar les coses”, l’agricultura regenerativa és on han anat a parar “tots els qui volem fer una agricultura no-convencional i on la vida intervingui, buscant l’equilibri”. És per això que el celler forma part de l’Associació Viticultura Regenerativa.
“Fa vint anys tampoc no es parlava del microbioma en humans, això mostra com aquesta idea ha arribat a tots els sectors, per bé que fa més temps que apliquem aquests coneixements del que fa que se’n parla”. ‘Regenerar’, però, comença amb ‘re-‘, una partícula que Joan Ignasi Domènech reconeix que “no li agrada” perquè vol dir que “abans t’has equivocat”.

Un dels premis “de més valor que un celler pot tenir al nostre país”
Tot aquest esforç, a més dels beneficis i la satisfacció que els ha donat, també han fet Vinyes Domènech mereixedores del Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic 2023. Un reconeixement a què Joan Ignasi Domènech dona “molt valor” perquè surt “del nostre país”. Això el fa especialment content, i fa que sigui “un dels guardons més especials” per a ell juntament amb el Premi Vinya-Viticultor de la DO Montsant, el fet que el seu Teixar fos un dels primers vins de finca qualificada de Catalunya o el de millor celler quant a diversitat i com a experiència ecològica de l’Associació Catalana de Sommeliers.
“Un premi proposat i passat pel sedàs d’experts i professionals”, com és el cas del Vinari, “és un dels de més valor que un celler pot tenir al nostre país”. Tenir vins molt ben puntuats sempre és una alegria, però un reconeixement a la tasca global en aquest àmbit “continua animant el projecte ecològic de Catalunya en èpoques dures”.
