VadeVi
Vinyes Domènech, la mirada reflexiva a la cerca d’un paisatge equilibrat

Joan Ignasi Domènech és el propietari de Vinyes Domènech, el flamant guanyador del Premi Vinari Nissan 2023 al Millor Projecte Ecològic. Un celler de la DO Montsant fundat el 2002, però que, de bon principi, ha tingut el respecte a la biodiversitat i la cura del patrimoni natural com un dels seus eixos vertebradors. Uns principis que, aplicats durant dues dècades, han fet de Vinyes Domènech un dels projectes més destacats del país en aquest àmbit.

“Fer les coses des d’una altra mirada”

Tot va començar amb la cerca d'”un lloc amb unes característiques concretes” per implantar el projecte de què serien Vinyes Domènech. Van acabar trobant el ja cèlebre amfiteatre de la serra de Llaberia. És “enmig d’una reserva natural”, recorda Domènech, i per tant qualsevol que es vulgui instal·lar en un indret així “ha de fer les coses des d’una altra mirada”.

El Celler Vinyes Domènech, a Capçanes

Aquesta ha estat, des del principi, la idea del celler, “preservar” la zona i “no modificar l’hàbitat de les espècies”. Això, que especialment aleshores era “anar a contracorrent de l’agricultura convencional”, ha requerit que al celler haguessin d’observar i d’aprendre, pensant en “la cooperació entre les espècies”, buscar la biomassa que permet conservar més humitat al sòl, reduir l’erosió…

El camí de l’agricultura regenerativa

“Encara n’estem aprenent”, afirma el propietari del celler, que admet que “ens hem equivocat diverses vegades” i que “ha estat un camí llarg i tortuós”. No obstant això, el canvi de “la mirada física i química dels sòls per la biològica, la de la vida” ha comptat amb suports institucionals com el de l’INCAVI i també d’empreses com Biome Makers, que els han ajudat a arribar on són ara: en el camí de l’agricultura regenerativa. “La nutrició de les plantes ve de com disposen la matèria els bacteris i els fongs”, apunta, una idea molt diferent de “parlar d’herbicides i fitosanitaris”.

Joan Ignasi Domènech, propietari de Vinyes Domènech

Sobre aquesta manera de treballar, cada cop més habituaol al nostre país especialment al món de la vinya i el vi, Domènech considera que, com que els humans “tenim la necessitat de categoritzar les coses”, l’agricultura regenerativa és on han anat a parar “tots els qui volem fer una agricultura no-convencional i on la vida intervingui, buscant l’equilibri”. És per això que el celler forma part de l’Associació Viticultura Regenerativa.

“Fa vint anys tampoc no es parlava del microbioma en humans, això mostra com aquesta idea ha arribat a tots els sectors, per bé que fa més temps que apliquem aquests coneixements del que fa que se’n parla”. ‘Regenerar’, però, comença amb ‘re-‘, una partícula que Joan Ignasi Domènech reconeix que “no li agrada” perquè vol dir que “abans t’has equivocat”.

Joan Ignasi Domènech amb alguns dels seus vins
Joan Ignasi Domènech reconeix que tenir vins ben puntuats és una alegria però que un reconeixement a la tasca global, com el Vinari d’aquest 2023, té “molt valor” perquè surt “del nostre país”

Un dels premis “de més valor que un celler pot tenir al nostre país”

Tot aquest esforç, a més dels beneficis i la satisfacció que els ha donat, també han fet Vinyes Domènech mereixedores del Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic 2023. Un reconeixement a què Joan Ignasi Domènech dona “molt valor” perquè surt “del nostre país”. Això el fa especialment content, i fa que sigui “un dels guardons més especials” per a ell juntament amb el Premi Vinya-Viticultor de la DO Montsant, el fet que el seu Teixar fos un dels primers vins de finca qualificada de Catalunya o el de millor celler quant a diversitat i com a experiència ecològica de l’Associació Catalana de Sommeliers.

“Un premi proposat i passat pel sedàs d’experts i professionals”, com és el cas del Vinari, “és un dels de més valor que un celler pot tenir al nostre país”. Tenir vins molt ben puntuats sempre és una alegria, però un reconeixement a la tasca global en aquest àmbit “continua animant el projecte ecològic de Catalunya en èpoques dures”.

Més notícies
Notícia: Domènech: “La garnatxa, en especial la peluda, serà una de les varietats més resistents al canvi climàtic”
Comparteix
El propietari de Vinyes Domènech està estudiant el comportament de les plantes per fer front, entre d'altres afectacions, a l'increment anual de temperatures
Notícia: Vinyes Domènech convida a una copa de garnatxa per celebrar el dia internacional
Comparteix
Fa nou anys que el celler organitza activitats per a fer difusió i promoció d'aquesta varietat
Notícia: Vinyes Domènech vol donar un impuls a la restauració a través de ‘Moments entranyables’
Comparteix
El responsable del celler, Joan Ignasi Domènech, explica a Vadevi, que és “vital que els restaurant i els bars tornin a l’activitat per engegar el país”
Notícia: Joan Ignasi Domènech: “Encara no he fet el millor vi que puc fer”
Comparteix
El responsable de Vinyes Domènech assegura que observar i reflexionar és el secret per aconseguir fer les coses bé i que tot i la dificultat del començament, ara és molt feliç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa