Els vins catalans que enguany competeixen als Premis Vinari han superat, amb nota, la seva primera fase d’anàlisi, avaluació i judici. Ha estat després de cinc jornades en què s’han pogut tastar a cegues tots els productes que poden optar a medalla d’or, plata o gran or en aquest concurs que enguany ja suma l’onzena edició.
I diem amb nota perquè aquesta ha estat la valoració general dels membres del jurat que han passat, al llarg de les diverses sessions, per l’Àgora de Vilafranca del Penedès, i que ha reunit un centenar de persones, entre sommeliers, enòlegs, comunicadors i altres professionals del sector vitivinícola del país.
“Un molt bon nivell i bones perspectives”, diu Toni Albiol
El millor sommelier de Catalunya i tercer classificat a Espanya, Toni Albiol, i Montse Pascual, de l’Enoteca, han repetit un any més i n’han fet una valoració positiva. De fet, ha compartit una descripció molt detallada dels vins avaluats que dibuixen, d’alguna manera, el panorama vitivinícola actual. “Aquest 2023 ens hem trobat amb uns vins blancs plens de tensió i frescor, uns rosats sorprenents que per tendència de mercat són més pàl·lids i secs i uns negres a on la calidesa de l’anyada deixa bona empenta”, comparteix. Van seguir “uns escumosos en evolució i creixent qualitat, a on alguns joves sorprenen per la seva impecable elaboració amb uns aromes de nitidesa i bombolla que tot i ser cruixent és elegant i està integrada”, apunta. Per acabar, comparteix que “hem pogut tastar reserves tot just degorjats, que mostraven un potencial d’evolució, a l’espera d’un temps d’afinament a l’ampolla; i per descomptat alguns grans reserves que són el gran patrimoni de les bombolles catalanes”, descrivien.
“En general, concloïen tot just finalitzada la fase de tast, hem notat un molt bon nivell i bones perspectives en general tot i que el canvi climàtic es deixa notar en el caràcter dels vins, en especial dels negres”, conclouen.
“Tenim una gran qualitat de vins a Catalunya”, diu Marta Clot
La sommelier i comunicadora Marta Clot també ha repetit una edició més com a jurat dels Vinari. “A Catalunya hi tenim una gran qualitat de vins”, deia fent una valoració global, i en el cas concret del tast, afegia que “alguns ens ha emocionat“. Clot agraeix que es tasti a cegues i que en la convocatòria li hagi permès retrobar-se amb amics i companys del sector, com la Carla Camps, sommelier que actualment treballa al Priorat i amb qui va compartir aula al CETT. La Carla per la seva banda, apunta que participar al certamen ha estat “una experiència molt enriquidora” i agraeix poder participar en un concurs “tan important pels vins catalans”.
Sumat a aquestes reflexions, el director de la revista especialitzada Papers de Vi, Òscar Pallarès, comparteix que fer de jurat dels Vinari “és una molt bona oportunitat per conèixer com està el panorama del vi català del moment”. Pallarès, com d’altres professionals que han compartit la responsabilitat de les puntuacions, han coincidit en destacar un “nivell especialment alt” en algunes de les categories, especialment les dels negres i escumosos de llargues criances.
El 12 de juny, final dels joves
El calendari del concurs dels vins catalans continua amb la convocatòria de la final de les categories joves, on arribaran els vins millor puntuats en aquesta fase inicial, i que decidiran els podis el pròxim dilluns 12 de juny a Rubí. Els vins de la resta de categories -les de més llargues criances- es disputaran les medalles en la final que tindrà lloc a primers de setembre.