Aquest primer de juliol, durant la gala que va tenir lloc al restaurant Vermuts Rofes de Reus, un producte envasat en ‘bag in box’ va guanyar, per primera vegada, una medalla Gran Or als Premis Vinari dels vermuts catalans. Es tracta de Remeier Negre, de Maieutiké Winery, que es va imposar en la categoria de vermuts negres o vermells i que, a més del seu envàs, té la particularitat de ser una aposta per recuperar l’essència dels vermuts d’abans.
Un vermut de gamma alta per a la restauració
Des de Maieutiké, Pau Matias-Guiu explica a ‘Vadevi’ que el Remeier Negre és un producte pensat sobretot per a l’hostaleria i que és per això que s’envasa en bag in box. “Està pensat perquè sigui un vermut de tirador, per aquells que vulguin un vermut de qualitat però que no els surti car”. Tot i que reconeix que si el van presentar és perquè creien en el Remeier i perquè “els agrada molt”, Matias-Guiu també admet que aconseguir la medalla Gran Or va ser “una gran sorpresa” perquè van “superar marques molt reconegudes”.

Recuperant el sabor d’abans del ‘boom’ del vermut
Pel que fa al producte en sí, Matias-Guiu el defineix com un vermut “molt mediterrani” pensat amb una visió que comprenia més herbes que no pas espècies. “Actualment hi ha la corrent dels vermuts molt especiats, la italiana”, afirma, i considera que “abans del ‘boom’ del vermut” els que es produïen a Catalunya eren més florals: “més espígol, més farigola, més donzell, més cítrics…” que no pas la canyella, el clau i la nou moscada que dominen actualment i que al Remeier Negre, “tot i que hi són, no es fan tan evidents”.
Aquest vermut “amable i fresc” va prendre el nom, precisament, d’aquesta “tradició de les herbes”, de la figura tradicional de qui les feia servir per guarir, fent servir fórmules antigues. D’aquesta mateixa idea, de buscar com es feia els licors i el vermut, de trobar “l’aperitiu o el digestiu” com es feia abans, és d’on prové el “Remeier”.

Maieutiké, un projecte diferent
Pau Matias-Guiu, a més, explica que Maieutiké Winery, com a empresa, té una distribuïdora pròpia de vins i vermuts a doll en ‘bag in box’, dels quals el Remeier Negre és la seva gamma alta, però que també es dediquen a fer productes d’alta qualitat per a tercers que tenen una idea però que, per les raons que siguin, no les poden dur a terme a les seves instal·lacions.
Així, a Maieutiké aquests projectes es desenvolupen juntament amb el clients, s’envasa i es fa tot. El mateix Matias-Guiu, sisena generació dels elaboradors de vermuts Licores Antich, que tenia la seu al Poblenou de Barelona, va fer un encàrrec a Maieutiké com a client. Es tracta de l’Antich Reserva ECO, medalla Or en la categoria de vermuts reserva en aquests mateixos Premis Vinari 2022 dels vermuts catalans.