VadeVi
L’actual situació política i econòmica amenaça el futur del vi

Entitats del vi de tres dels principals països productors de vi del món, entre els quals França, Itàlia i l’Estat espanyol han fet arribar un escrit als seus respectius Governs i a la Comissió Europea lamentant que l’actual situació “geopolítica i la inflació posen en perill la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental de tot el sector”.

Tot plegat, després d’una trobada entre les principals associacions vitivinícoles dels tres països, en la la qual s’hi ha debatut la situació actual del mercat en un moment, diuen, “d’incertesa global”. La taula ha servit per posar de manifest els diferents escenaris als quals s’enfronta el sector des de 2019, entre els quals, el conflicte dels aranzels amb els Estats Units, la pandèmia i la dificultat per trobar mercats en l’era post-Covid.

Participants a la trobada celebrada aquests dies a Itàlia | Foto: Interprofessional del Vi d’Espanya

A més a més, a aquesta situació s’hi suma -i així ho han fet palès- l’increment dels costos de producció, la inflació, l’escassetat i encariment de les principals matèries primeres, que ara s’agreuja en motiu de la guerra entre Rússia i Ucraïna; sense oblidar els efectes cada cop més evidents del canvi climàtic. Això fa que les diverses organitzacions alertin del perill de la sostenibilitat econòmica i social del sector i demanin suport en dos aspectes primordials.

D’una banda, una compensació per l’increment del cost de l’energia; i de l’altra, fent que s’aprovin mesures excepcionals de suport i flexibilitat similars a les que es van introduir per fer front a les complexitats causades per la pandèmia de la Covid-19.

Nova onada de ‘prohibicionisme’

Les entitats reunides també van mostrar preocupació davant la nova onada de ‘prohibicionisme‘ que pot afectar el sector en els propers mesos. Es refereixen a les iniciatives legislatives amb les quals treballa la Comissió Europea en relació a l’etiquetatge. En aquest sentit, les diverses delegacions van demanar que per suposat “se segueixi lluitant contra un consum abusiu de qualsevol beguda alcohòlica”, però “evitant normes desproporcionades” com les que amenacen el sector i que assimilen el vi amb una beguda cancerígena.

Entrant al detall, les demandes passen pel fet que es preservi la política de promoció com a eina per a garantir la competitivitat del vi; que no es modifiquin les normes sobre l’etiquetatge nutricional i la llista d’ingredients del vi que ja han aprovat els reglaments de la PAC, inclòs l’etiquetatge electrònic i que es lluiti contra la petició d’etiquetatge que pot perjudicar seriosament el sector vitivinícola mundial.

Foto: GENCAT

Conegliano, capital del vi per dos dies

La ciutat italiana de Conegliano s’ha convertit en la capital europea del vi aquests dies 13 i 14 de setembre. Ha estat seu de la trobada del Grup de Contacte de les diverses associacions del vi dels tres països, que té per objectiu obrir diàleg i aconseguir acords davant els principals temes d’interès que afecten actualment el món del vi.

Entre els participants, membres de les Cooperatives Agro-Alimentàries, la Conferència de Consells Reguladors, la Federació Espanyola del Vi, ASAJA, l’Organització Interprofessional del vi; l’Associazioni FNSEA Commission Viticole, La Coopération agricole, Vignerons coopérateurs de France (VCF) y Vignerons indépendants de France; i membres de l’Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentari, Assoenologi, CIA – Agricoltori Italiani, Coldiretti, Confagricoltura, Copagri, Federdoc, Federvini, Fivi i Unione Italiana Vini.

Més notícies
Estats Units i la UE

Treva de cinc anys entre la UE i els Estats Units en la batalla dels aranzels

El vi europeu era un dels principals damnificats que havia de pagar un impost addicional per poder fer exportació
:  - Mobile
Pau Roca durant la roda de premsa de presentació de xifres corresponents a la producció mundial de vi 2021 | cedida

Pau Roca: “El canvi climàtic és pitjor que la Covid-19 i no hi ha vacuna per combatre’l”

El director general de l’OIV pronostica un descens de producció de vi al 2021 i n’apunta com a principal causa les condicions climàtiques desfavorables
:  - Mobile
Ampolles de vi

La bombolla de l’ampolla

Els cellers catalans incrementen la demanda per por al desabastiment i es provoca una pujada desproporcionada dels preus
:  - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 18, 2022 | 10:22
    ciutadà setembre 18, 2022 | 10:22
    Si només fos el de vi, rai.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa