VadeVi
Cinc vermuts imprescindibles per tenir al celler de casa
  • CA

Fer el vermut no és només cosa dels diumenges, però si som sincers, ha esdevingut un ritual ben estès quan arriba aquest dia de la setmana. Així que com a bons seguidors de les tradicions, avui us proposem fer el vermut amb cinc productes que heu de conèixer i que ben segur que us vindrà de gust demanar en la propera cita amb els amics i l’aperitiu. Us expliquem el perquè.

Premis Vinari dels vermuts catalans 2022
Ampolles guardonades amb una medalla de Gran Or a la 8a edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans (2022) | Jordi Play

Els cinc vermuts que us llistarem a continuació han estat escollits al concurs dels Premis Vinari a partir d’un tast a cegues entre un centenar de productes elaborats de punta a punta de Catalunya. Perquè malgrat que durant molts anys els vermuts italians o francesos han predominat al mercat vermuter, ara cada cop són més les marques del país que omplen prestatgeries i continuen ampliant aquesta tradició catalana.

Sigui com sigui, i a resultats d’aquesta avaluació objectiva, un jurat professional va decidir que els millors vermuts de Catalunya de 2022 van ser, diferenciats per tipologia:

El millor vermut blanc

  • Iris Blanco, del celler De Muller

La recepta dels vermuts Iris de De Muller prové de principis del segle XX, de la Vinícola Reusense i el blanc es clarifica més o menys segons les modes. Abans era més grogós i ara, per exemple, acostuma a agradar més clar. Pel que fa al procés, s’escalda la barreja d’herbes, flors seques i arrels a uns 100 ºC durant un dia i a partir del següent, quan ja s’ha hidratat, es fa maceració amb alcohol durant 28 dies. Després es barreja amb un vi blanc neutre, un macabeu, perquè agafi bé els aromes de les herbes, s’afegeix el sucre i es puja la graduació fins a 15 ºC amb alcohol de melasses.

Vermut Negre o Vermell

  • Remeier Negre, de Maieutiké Winery

El defineixen com un vermut “molt mediterrani” pensat amb una visió que comprenia més herbes que no pas espècies. Aquest vermut “amable i fresc“, segons els elaboradors, va prendre el nom, precisament, d’aquesta tradició de les herbes, de la figura tradicional de qui les feia servir per guarir, fent servir fórmules antigues. D’aquesta mateixa idea, de buscar com es feia els licors i el vermut, de trobar “l’aperitiu o el digestiu” com es feia abans, és d’on prové el “Remeier”.

Vermut Reserva

  • Dos Déus Origins Red de Priorat B&D Lab

El Dos Déus Origins Red, defineixen des de la marca elaboradora, és un vermut “complex i sofisticat” però alhora “fàcil de beure i gaudir”. Combinant de diferents tipus d’envelliment, en botes roure americà que han estat emprades per a vins de Xerès, d’una banda, i de castanyer català que han estat fetes servir per a vins del Priorat, que li donen notes dolces.

El raïm local i la seva mescla de botànics naturals li dona un “perfil únic”, una fórmula exclusiva que inclou més de 40 herbes i espècies que inclouen la fusta de sàndal, l’àloe vera i el gingebre. És per això que identifiquen aquest vermut amb Atenea, la deessa grega de la saviesa i la guerra, perquè han fet servir el coneixement i els dots estratègics per aconseguir “una combinació única de sabors”.

Vermut innovador

Caràcter és un vermut que la cooperativa Tres Cadires defineix com a “poc convencional i molt aromàtic”, que comença amb l’amargor de la combinació de tres artemísies i la untuositat de l’oliva arbequina per, després, aportar la dolçor de fruits de marge com la figa, la magrana, la cirera d’arboç, donant forma a un vermut molt especial, però que ha trobat la seva base de consumidors entre les persones que prefereixen que aquesta beguda sigui amarga i aromàtica.

Millor etiqueta

Per cert, que si som dels qui triem el vermut per etiqueta, hem de tenir present el Vermut Egarenca del Celler Díaz, que va destacar i rebre el premi a millor etiqueta també en la darrera edició del concurs de vermuts.

Més notícies
El vermut és un producte que s'elabora en diversos punts de Catalunya i que celebra també tradició al voltant de la taula
Quina és la millor vermuteria de Catalunya?
Comparteix
Amb les vostres recomanacions, obrirem una votació popular per escollir on es pren el millor vermut del país i donar-li un reconeixement al concurs dels Premis Vinari
Els vermuts s'elaboren seguint fórmules familiars de moltes generacions
Últims dies per inscriure vermuts als Premis Vinari
Comparteix
Finalitza el període per presentar candidatura a una nova edició del concurs que premia els millors productes catalans de l'any
Ampolles guardonades amb Gran Or a la vuitena edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans (2022) | Jordi Play
Llistat dels millors vermuts catalans
Comparteix
Aquest divendres 1 de juliol s'han donat a conèixer els productes guardonats als Premis Vinari en un acte a Vermuts Rofes de Reus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa