L’ús que fem els humans dels sòls del nostre planeta els està degradant enormement. Segons un informe presentat l’any passat per les Nacions Unides, el 40% de la superfície ja ha estat malmesa i l’agricultura, especialment en la seva vessant més moderna i industrialitzada, n’és la gran responsable. Fa uns mesos, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) feia públiques cinc recomanacions per tornar la salut als sòls de la Terra i una d’elles, l’agricultura regenerativa, té un gran suport al sector vitivinícola català gràcies a l’Associació Viticultura Regenerativa.
Una punt de trobada per “compartir coneixements, pràctiques i experiències”
Com recorda Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, l’associació va ser fundada el 2021 per aquest celler juntament amb Clos Mogador, Can Feixas, Jean Leon i la consultora AgroAssessor. El seu objectiu és “compartir coneixements, pràctiques i experiències” sobre una forma de cultiu que es basa en mirar de comprendre i imitar els processos naturals, una “concepció holística de la viticultura” que, creuen, és “l’únic model que té sentit” davant l’emergència climàtica.

Canviant el paradigma de l’agricultura, es vol aturar l’agressió als sòls, recuperar-ne la fertilitat, millorar l’ús de l’aigua i la salut de la biodiversitat i, fins i tot, augmentar la captura de carboni de l’aire. Amb tot això, a més, també es pot aconseguir tornar a la vida zones que havien anat quedant despoblades, aconseguint encara un altre benefici.
Tècniques adaptades a les particularitats de cada sòl
“Ens hem format en gestió holística a l’Allan Savory Institute”, explica Miquel Torres, i per bé que hi ha “una àmplia base comú” dins de l’agricultura, “quan realment entres en el detall és quan hi veus les diferències”. Amb l’estudi dels cicles naturals de l’aigua i del carboni, de les relacions entre minerals, microorganismes, matèria orgànica… l’agricultura regenerativa proposa diverses tècniques que cal d’adaptar a cada tipus de sòl.

Eliminar el llaurat o recuperar la coberta vegetal dels conreus, per exemple, permet mantenir més baixa la temperatura i millora la capacitat de retenir aigua, reduint l’erosió i fins i tot millorant la captació de carboni. “La millor manera d’avançar”, afirma Torres, és “compartint coneixements i experiències específiques”. És per això que s’organitzen ‘webinars’, es fan visites de camp i se celebra un simposi anual amb grans noms del món de l’agricultura regenerativa, la tercera edició del qual tindrà lloc el proper 16 de maig al Priorat.
Un model que creix a tot el planeta
Aquesta gestió holística dels cultius és seguida per milers de propietaris i gestors del sòl d’arreu del món que volen anar més enllà i mirar la seva activitat i els mitjans amb què la duen a terme d’una manera global. L’objectiu és ajudar els ecosistemes on treballen i assegurar, a més, un futur millor també per a nosaltres.
En el cas de l’Associació de Viticultura Regenerativa, dels socis inicials va passar a tenir-ne més, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat i, finalment, a nivell internacional. Actualment, explica Miquel Torres, hi ha 80 membres de Mèxic, França, Portugal, Argentina o Xile, per exemple. “Som bastants cellers catalans”, apunta, “molt implicats en aquest tipus de viticultura”. Algunes de les darreres incorporacions, de fet, són Celler La Vinyeta o Juvé & Camps.

Una certificació específica per als vins provinents de l’agricultura regenerativa
A més, arran d’aqest interés, alguns socis van expressar la voluntat d’obtenir una certificació. Si bé ja n’existien pel que fa a l’agricultura regenerativa, no n’hi havia d’específiques per a la viticultura, explica Torres. És per això que l’associació va crear-ne una, desenvolupada juntament amb ECOCERT, empresa reconeguda arreu del món en el camp de la certificació ecològica i regenerativa. Com que és d’abast internacional, tots els cellers interessats hi poden optar.
“Està previst que les primeres certificacions es duguin a terme aquesta primavera”, afirma el director general de Família Torres, i els primers vins amb el Segell RVA (Regenerative Viticulture Alliance) podrien aparèixer “al llarg de l’any”. Pel que fa al celler familiar que dirigeix, Miquel Torres explica que la seva intenció és “transformar totes les nostres vinyes en regenerativa i certificar-les”.
Aquest procés, és clar, trigarà anys. “Ho estem fent a poc a poc. Actualment ja apliquem les pràctiques regeneratives en el 40% de les nostres vinyes i farem auditar les finques més avançades aquesta primavera”. Això, rebla Torres, voldrà dir que “prop del 20-25%” dels vins del celler, inclosos “alguns dels més emblemàtics”, estaran certificats ben aviat.