VadeVi
L’Associació Viticultura Regenerativa continua sumant socis arreu del món

L’ús que fem els humans dels sòls del nostre planeta els està degradant enormement. Segons un informe presentat l’any passat per les Nacions Unides, el 40% de la superfície ja ha estat malmesa i l’agricultura, especialment en la seva vessant més moderna i industrialitzada, n’és la gran responsable. Fa uns mesos, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) feia públiques cinc recomanacions per tornar la salut als sòls de la Terra i una d’elles, l’agricultura regenerativa, té un gran suport al sector vitivinícola català gràcies a l’Associació Viticultura Regenerativa.

Una punt de trobada per “compartir coneixements, pràctiques i experiències”

Com recorda Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, l’associació va ser fundada el 2021 per aquest celler juntament amb Clos Mogador, Can Feixas, Jean Leon i la consultora AgroAssessor. El seu objectiu és “compartir coneixements, pràctiques i experiències” sobre una forma de cultiu que es basa en mirar de comprendre i imitar els processos naturals, una “concepció holística de la viticultura” que, creuen, és “l’únic model que té sentit” davant l’emergència climàtica.

Representants dels fundadors de l'Associació de Viticultura Regenerativa | A.S.
L’associació va ser presentada el novembre de 2021 | A.S.

Canviant el paradigma de l’agricultura, es vol aturar l’agressió als sòls, recuperar-ne la fertilitat, millorar l’ús de l’aigua i la salut de la biodiversitat i, fins i tot, augmentar la captura de carboni de l’aire. Amb tot això, a més, també es pot aconseguir tornar a la vida zones que havien anat quedant despoblades, aconseguint encara un altre benefici.

Tècniques adaptades a les particularitats de cada sòl

“Ens hem format en gestió holística a l’Allan Savory Institute”, explica Miquel Torres, i per bé que hi ha “una àmplia base comú” dins de l’agricultura, “quan realment entres en el detall és quan hi veus les diferències”. Amb l’estudi dels cicles naturals de l’aigua i del carboni, de les relacions entre minerals, microorganismesmatèria orgànica… l’agricultura regenerativa proposa diverses tècniques que cal d’adaptar a cada tipus de sòl.

Agricultura regenerativa, maig 2022
El president de l’Associació de Viticultura Regenerativa i director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek, al Segon Simposi de Viticultura Regenerativa | A.S.

Eliminar el llaurat o recuperar la coberta vegetal dels conreus, per exemple, permet mantenir més baixa la temperatura i millora la capacitat de retenir aigua, reduint l’erosió i fins i tot millorant la captació de carboni. “La millor manera d’avançar”, afirma Torres, és “compartint coneixements i experiències específiques”. És per això que s’organitzen ‘webinars’, es fan visites de camp i se celebra un simposi anual amb grans noms del món de l’agricultura regenerativa, la tercera edició del qual tindrà lloc el proper 16 de maig al Priorat.

Un model que creix a tot el planeta

Aquesta gestió holística dels cultius és seguida per milers de propietaris i gestors del sòl d’arreu del món que volen anar més enllà i mirar la seva activitat i els mitjans amb què la duen a terme d’una manera global. L’objectiu és ajudar els ecosistemes on treballen i assegurar, a més, un futur millor també per a nosaltres.

En el cas de l’Associació de Viticultura Regenerativa, dels socis inicials va passar a tenir-ne més, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat i, finalment, a nivell internacional. Actualment, explica Miquel Torres, hi ha 80 membres de Mèxic, França, Portugal, Argentina o Xile, per exemple. “Som bastants cellers catalans”, apunta, “molt implicats en aquest tipus de viticultura”. Algunes de les darreres incorporacions, de fet, són Celler La Vinyeta o Juvé & Camps.

Família Torres vol aconseguir que, en el futur, totes les seves vinyes siguin treballades seguint els preceptes de la viticultura regenerativa | Associació Viticultura Regenerativa
Família Torres vol aconseguir que, en el futur, totes les seves vinyes siguin treballades seguint els preceptes de la viticultura regenerativa | Associació Viticultura Regenerativa

Una certificació específica per als vins provinents de l’agricultura regenerativa

A més, arran d’aqest interés, alguns socis van expressar la voluntat d’obtenir una certificació. Si bé ja n’existien pel que fa a l’agricultura regenerativa, no n’hi havia d’específiques per a la viticultura, explica Torres. És per això que l’associació va crear-ne una, desenvolupada juntament amb ECOCERT, empresa reconeguda arreu del món en el camp de la certificació ecològica i regenerativa. Com que és d’abast internacional, tots els cellers interessats hi poden optar.

“Està previst que les primeres certificacions es duguin a terme aquesta primavera”, afirma el director general de Família Torres, i els primers vins amb el Segell RVA (Regenerative Viticulture Alliance) podrien aparèixer “al llarg de l’any”. Pel que fa al celler familiar que dirigeix, Miquel Torres explica que la seva intenció és “transformar totes les nostres vinyes en regenerativa i certificar-les”.

Aquest procés, és clar, trigarà anys. “Ho estem fent a poc a poc. Actualment ja apliquem les pràctiques regeneratives en el 40% de les nostres vinyes i farem auditar les finques més avançades aquesta primavera”. Això, rebla Torres, voldrà dir que “prop del 20-25%” dels vins del celler, inclosos “alguns dels més emblemàtics”, estaran certificats ben aviat.

Més notícies
L'Associació Viticultura Regenerativa ha exposat les seves raons i projectes al BWW | A.S.

L’Associació Viticultura Regenerativa fa la seva proposta de futur a la BWW

L'entitat ha explicat les raons de fons i les línies en què treballen per aconseguir "sòls vius pel canvi climàtic"
:  - Mobile
Representants dels fundadors de l'Associació de Viticultura Regenerativa | A.S.

Miquel Torres: “Som als inicis d’un nou tipus de viticultura”

Els impulsors de l'Associació Viticultura Regenerativa es presenten i expliquen com treballen per "deixar alguna cosa millor a les generacions futures"
:  - Mobile
Nit de l'Enologia 2021 | ACE

Els enòlegs debatran sobre biodiversitat i regenerativa al seu proper congrés

Se celebrarà el pròxim 11 de novembre i finalitzarà amb la tradicional 'Nit de l'Enologia'
:  - Mobile
Vinyes de Família Torres al Penedès | Família Torres

La premsa britànica es fa ressò de pràctiques d’agricultura regenerativa al Penedès

Donen a conèixer experiències de Família Torres i Parès Baltà
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa