La Federació Espanyola del Vi (FEV) va presentar aquest dilluns passat l’ampliació del seu segell verd per a cellers. Amb un canvi de nom que el farà passar a dir-se ‘Sustainable Wineries for Climate Protection’ (SWCP), es posarà en marxa a partir de 2023 i, a més dels criteris mediambientals, n’inclourà de sostenibilitat social, econòmica i de governança, i els cellers els hauran de complir si volen aconseguir o mantenir el segell.
“Una iniciativa molt sòlida i puntera”
El president de la FEV, Emilio Restoy, va explicar a la presentació, que va tenir lloc a la seu del ministeri espanyol d’Agricultura, que SWCP és una “iniciativa molt sòlida i puntera” que vol posar el sector “als nivells més alts d’exigència” en aquesta matèria, aliniant-se completament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i responent al que demana “el consumidor, la distribució i la societat”. En un moment crític, va afirmar “no només no podem fer un pas enrere” sinó que cal “pensar i actuar de manera global i col·lectiva”.
Una auditoria molt més àmplia i a fons
Així doncs, a partir del primer de gener de 2023, els cellers hauran de superar una auditoria molt més a fons i que més enllà del medi ambient, que ha estat revisat per incorporar més aspectes, també inclourà la sostenibilitat social, com ara la relacionada amb els treballadors i proveïdors, però també amb el territori, la cultura local i la seguretat i salut dels consumidors; economia, amb criteris d’eficiència i resiliència; i governança, amb el comportament ètic, la gestió i comunicació de la sostenibilitat… Pel que fa a la cinquantena de cellers que han rebut el certificat fins ara, disposaran d’un període de transició per adaptar-se als criteris que puguin no complir i, aixi, mantenir aquest segell que els distingeix com a sostenibles.
El govern espanyol ho considera “el camí que hem de seguir”
A la presentació, el secretari general d’Agricultura i Alimentació del govern espanyol, Fernando Miranda, va destacar que aquest és “el camí que hem de seguir” i que cada sector ha de tenir molt clar “el seu impacte mediambiental” i treballar-ho. A més, va posar en valor que aquest tipus de mesures ajuden a millorar les perspectives de futur del sector, ja que “per créixer en valor cal assentar la part de la sostenibilitat”.