VadeVi
Per què les celebracions esportives es reguen amb bombolles?

Les entregues de premis de les competicions esportives, si més no de moltíssimes d’elles, tenen el seu moment culminant en el moment en què el guanyador o guanyadors obren una ampolla de vi escumós i es ruixen entre ells o a les persones que tenen més a prop. Per què es fa, però? L’origen, segon explica un article publicat a Wine Enthusiast, és a la Fórmula 1, per bé que des d’aleshores s’ha estès per tota mena d’esports.

Una tradició que es remunta a 1967

Pel que sembla, tot va començar als anys 50 quan el pilot Argentí de la Scuderia Ferrari Juan Manuel Fangio va rebre una gran ampolla de Moët & Chandon després de la seva victòria al Gran Premi de França. Aquesta pràctica es va anar estenent a totes les curses del Campionat del Món, però durant força anys, l’ampolla no s’obria i encara menys es feia servir per remullar-se.

Això va començar a passar el 1966 quan, després de les 24 Hores de Le Mans, el pilot Jo Siffert va obrir l’ampolla sense voler, ruixant el públic. L’any següent, el guanyador de la cursa, el nord-americà Dan Gurney, va sacsejar l’ampolla de xampany i la va obrir per esquitxar tothom qui tenia a prop, fins i tot la dona de Henry Ford II, propietari de l’equip pel qual corria.

La Fórmula 1 és l'esport on les dutxes d'escumós són més conegudes i més habituals | Kamal Sellehuddin / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
La Fórmula 1 és l’esport on les dutxes d’escumós són més conegudes i més habituals | Kamal Sellehuddin / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Un negoci enormement lucratiu i una gran eina publicitària

A partir d’aquest moment, les dutxes de vi escumós, xampany o no, es van anar popularitzant entre tots els esports de motor i, després, entre la resta d’esports. És per això que moltes marques han anat apuntant-s’hi com a patrocinadors, per protagonitzar aquest moment tan especial. De fet, els acords entre competicions, equips i esportistes i les marques d’escumós que prenen el protagonisme al final de tants esdeveniments esportius s’han compartit en un negoci molt lucratiu. Especialment en el cas de la Fórmula 1, on hi ha una cursa cada 15 dies.

L’exposició, a més, paga la pena. Segons ‘Wine Enthusiast’, Ferrari Trento, que patrocina les celebracions als podis de la Fórmula 1 des de 2020, va veure com les seves vendes augmentaven més d’un 50% als Estats Units l’any 2021. Això, és clar, no és només per la seva presència sinó també perquè aquest escumós és el que es serveix als convidats a les curses, amb unes 60.000 ampolles anuals. Tot un exemple de l’enorme popularitat que pot donar l’esport a una marca i, també de com pot ajudar-la a introduir-se a un mercat nou, com era el nord-americà per a aquest productor italià.

Més notícies
L’esport i el vi maridaran al Penedès Challenge 360
Comparteix
La cursa no serà fins al mes de setembre però les inscripcions ja estan obertes
La regió vitivinícola francesa de la Xampanya està experimentant canvis importants en la normativa | Pixabay
El xampany, contra el futur del planeta
Comparteix
El comitè regulador ha reinstaurat l'ús d'herbicides, mostrant una altra cara en la protecció del medi ambient
El Fleur de Miraval Rosé Champagne serà servir la nit dels Oscars i durant alguns actes relacionats | Château de Miraval
Brad Pitt posa els vins a la festa dels ‘Oscars’
Comparteix
L'escollit serà el Fleur de Miraval Rosé Champagne després d'anys de servir productes de Piper-Heidsieck
Ampolla de vi escumós | Photo: Shutterstock
La Loteria de Nadal se celebra amb cava
Comparteix
Diverses administracions han destapat vi amb bombolles per celebrar els resultats de la rifa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa