Ara que han tornat (i de quina manera!) les fires, presentacions i esdeveniments vinícoles diversos, s’han reactivat molt les relacions socials entre la gent del sector. Des de fa uns mesos que he pres consciència que hi ha un concepte que em van repetint diverses persones: “Alella es mou”, “A Alella hi passen coses”. I m’he preguntat: “Què ha passat?, què està passant que la gent té aquesta percepció de canvi, de novetats?” Fem una repassada.

Alta Alella
Vinyes d’Alta Alella amb el mar de fons | Foto: Alta Alella

Canvi d’estratègia a la DO, nous cellers i noves plantacions

En el darrer any i mig el Consell Regulador ha canviat d’imatge i d’estratègia de comunicació i ha anat per primera vegada com a DO a fires, com la Barcelona Wine Week o Fenavin. Raventós Codorníu ha posat en marxa el projecte Can Matons amb una aposta espectacular per la pansa blanca. Alta Alella, Roura, Bouquet d’Alella i Talcomraja han incrementat la plantació de vinyes pròpies.

A més a més, han aparegut tres nous projectes vinícoles. Vallalta Vinícola, que fa vi a Sant Cebrià de Vallalta i que té intenció d’entrar a la DO Alella aviat. Can Reon, a Tiana, que ha recuperat vinyes, n’ha plantat de noves (que ja estan inscrites a la DO) i té previst posar en marxa un establiment hoteler, un restaurant i un celler (mentrestant, el vi els l’està fent el celler Quim Batlle). I Xavier Garcia ha explicat fa poc que posa en marxa el seu projecte vinícola més personal, el Celler Marfil, que recull l’esperit d’Alella Vinícola però amb la llibertat de crear vins diferents i també d’altres territoris vinícoles.

Àmbit de la riera Coma Fosca (Alella) en una imatge de primers del segle XX. Crèdit: Arxiu Cerquem les Arrels – Col·lecció Benjamí Sanahuja
Àmbit de la riera Coma Fosca (Alella) en una imatge de primers del segle XX | Arxiu Cerquem les Arrels – Col·lecció Benjamí Sanahuja

Un territori viu amb orígens i tradició

Doncs sí, ben pensat, poder sí que Alella es mou. La DO celebrarà enguany el seu 70è aniversari, però aquest és un territori amb 2.000 anys d’història vinícola. És tan gran el pes de la història, que de vegades resulta massa fàcil caure en l’autocomplaença del record d’èpoques daurades, de milers i milers d’ampolles que s’exportaven a tot el món, de l’esplendor de la cooperativa, de les muntanyes on no hi havia cases i tot era vinya.

Però potser no cal mirar tant al passat. És fantàstic respectar els orígens i la tradició, no oblidar d’on venim. Però la DO Alella, avui, a 2023, està forta, està viva, la tiren endavant persones joves, amb iniciativa, amb empenta, amb idees. I, sense haver-ho buscat, el públic ho ha copsat i té la percepció (i la certesa) que “Alella es mou”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa