VadeVi
Jean Leon, 60 anys d’un llegat que ha agermanat Catalunya amb Hollywood
  • CA

La història de Ceferino Carrión ha inspirat llibres i articles i no seria estrany que aviat esdevingués el fil conductor d’uns quants capítols d’una sèrie nord-americana. Si el que cal per fer-ho realitat és una efemèride, aquest 2023 hi ha l’excusa perfecta, ja que es compleix el seixantè aniversari del projecte que va permetre als vins del Penedès fer les Amèriques i colar-se en un dels restaurants de moda de l’època on compartien taula alguns dels més reputats noms del cinema del moment.

Jean Leon amb una de les ampolles del Gran Reserva de l’anyada 1981 | Foto: Família Torres

La Scala, el restaurant que regentava a Beverly Hills, va batejar també la vinya d’on neix un dels vins més emblemàtics del projecte, que, per cert, també s’anomena igual, i amb el qual volia mimar la seva exclusiva clientela. Malgrat que no és l’únic vi que elaborava ni l’únic vi de finca de Jean Leon, sempre ha esdevingut una icona del que fou i continua sent aquest projecte que d’alguna manera ha permès agermanar Catalunya, on hi ha les vinyes i el celler, amb el glamour i les estrelles de Hollywood, on el protagonista va poder fer realitat alguns dels seus grans somnis.

Enguany, doncs, es recorden els seixanta anys que fa que va fundar el celler amb el seu nom al cor del Penedès, envoltat de 150 hectàrees i on va plantar cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay, iniciant una aventura vitivinícola al costat de l’enòleg Jaume Rovira. Jean Leon va morir a Los Angeles l’any 1996, però dos anys abans va cedir el seu llegat a Família Torres, que continua sumant història al projecte d’aquell aventurer santanderí.

Ampolla de Vinya La Scala 2016, amb l’etiqueta feta per August Rosell

August Rosell vesteix l’anyada 2016

Una de les particularitats que han definit Vinya La Scala al llarg de tots aquests anys té a veure amb l’etiqueta. En els seus inicis, va sortir al mercat amb edicions especials, i a partir dels anys noranta del segle passat va prendre continuïtat la idea de demanar artistes de renom que li fessin un vestit a mida en cada nova anyada. Gràcies a la col·laboració de personalitats com Antoni Tàpies, Javier Mariscal, Josep Guinovart o la mateixa Waltraud Maczassek, l’estètica de Vinya La Scala ha estat un exemple més de la sensibilitat que tenia per l’expressió artística en Jean Leon.

Ara, la marca llença l’anyada 2016 d’aquest Gran Reserva -un cabernet sauvignon de producció limitada que únicament s’elabora en anyades excepcionals, i certificat com a Vi de Finca– en la qual el pintor penedesenc August Rosell ha immortalitzat la vinya vella on neix aquest vi, la primera que van plantar el protagonista de la història i l’enòleg Jaume Rovira l’any 1963. El vi arriba al mercat després d’envellir un mínim de 24 mesos en botes de roure francès, amb una posterior criança en ampolla durant tres anys.

Mireia Torres en una imatge recent
Mireia Torres, responsable de Jean Leon | Foto: Família Torres

Un tast inèdit a Madrid Fusión

Per celebrar els 60 anys del projecte vitivinícola, Mireia Torres, directora de Jean Leon, juntament amb el sommelier Sergi Castro, han conduït aquest dilluns a Madrid Fusión un tast inèdit dels vins més emblemàtics del celler. S’ha servit i tastat els quatre vins de finca (Vinya Gigi 2019, Vinya Palau 2018, Vinya Le Havre 2018 i Vinya la Scala 2016) i tres anyades antigues (1970, 1988 i 2001) del Gran Reserva, pioner, per cert, en fer-se majoritàriament a partir de la varietat cabernet sauvignon.

El sommelier comparteix amb Vadevi que aquest aniversari vol donar més valor a les vinyes, el celler i els vins del projecte, quan fa deu anys, en el seu mig centenari de vida, la celebració es va centrar en el personatge i protagonista d’aquesta història. Mireia Torres, per la seva banda, apunta que tot plegat també vol ser “un homenatge” a Jaume Rovira, “l’enòleg fidel” que va acompanyar Jean Leon en aquest projecte i que malauradament va morir l’any passat. “Com a responsable del celler mantinc el compromís que li va fer el pare a Jean Leon de mantenir el llegat i fer créixer la marca, tot demostrant que al Penedès s’hi poden fer grans vins”, conclou.

Vins del tast que s’ha guiat aquest dilluns a Madrid Fusión | Foto: Família Torres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa