VadeVi
Celler Credo, una dècada dedicada a cuidar la flora i fauna del Penedès

El celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers celebren 10 anys de col·laboració, en un projecte dedicat a la conservació de la biodiversitat i amb el qual han investigat a fons la importància de la flora i la fauna del Penedès, especialment en el sistema agroforestal de la vinya, i també han divulgat i posat en valor aquest patrimoni a través dels vins del mateix celler.

Un acte per celebrar una tasca conjunta molt important

Dissabte passat, 6 de maig, un acte obert al públic va commemorar aquesta dècada de treball conjunt a les vinyes de Recaredo i Celler Credo, amb l’assistència d’unes 60 persones. En aquest esdeveniment, a més d’un berenar acompanyat de productes locals i de la degustació dels vins ecològics Ratpenat i Volaina del Celler Credo, es va poder gaudir d’un taller participatiu de detecció de ratpenats per ultrasons i també aprendre els models de caixes-refugi d’aquests animals, gràcies als científics del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers van celebrar els 10 anys de col·laboració | Celler Credo
Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers van celebrar els 10 anys de col·laboració | Celler Credo

Els ratpenats, justament, són l’objecte d’un dels grans estudis d’aquests 10 anys de col·laboració, ‘ratpenats.org’, que volia conèixer la distribució, ecologia i paper d’aquests animals com a insectívors naturals. A més, el celler i el museu també han treballat en un projecte de recerca de seguiment de papallones, dins el ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme’ (CBMS), que fa més de 30 anys que fa recomptes visuals dels exemplars adults de papallones al llarg d’itineraris determinats per Catalunya.

Una excepció en una societat “molt basada en vendre fum”

Des del Museu de Ciències Naturals de Granollers posen de relleu que aquesta relació és molt important, especialment “a la nostra societat, molt basada en vendre fum”. Ho afirma Carles Flaquer, Coordinador General i Responsable de Relacions Externes, que afegeix que suports com el de Credo han permès “crear una xarxa de seguiment de ratpenats i papallones única a Europa”. Per la seva banda, Ferran Junoy, director general de Celler Credo i Recaredo, explica que creuen que “la millor manera d’avançar i obtenir el millor resultat” és amb “la suma de talents” i “la col.laboració honesta” entre actors que comparteixen “valors i ideals”. En aquest sentit, la col·laboració amb el museu és un exemple perfecte de la seva actitud.

Els ratpenats han estat una de les espècies a què s'ha parat atenció durant aquesta dècada de feina conjunta | Celler Credo
Els ratpenats han estat una de les espècies a què s’ha parat atenció durant aquesta dècada de feina conjunta | Celler Credo

Els ratpenats, gran defensa contra les plagues

Darrerament, la incidència del canvi climàtic i la modificació i homogeneïtzació del paisatge han reduït molt els refugis naturals de ratpenats. És per això que des de 2013, el Celler Credo té caixes-refugi per facilitar un hàbitat a aquests animals i alhora poder-los estudiar. A més, arrel d’aquesta col·laboració, va sorgir el vi ‘Ratpenat’ del celler, com a suport a ‘ratpenats.org’. Els ratpenats, de fet, són un insectívor molt eficient i, a l’ecosistema de la vinya, són uns grans aliats a l’hora de controlar plagues, sobretot la del corc del raïm, de què poden arribar a controlar les poblacions de manera natural.

De la mateixa manera, des de 2016 Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers també col·laboren en el projecte CBMS de seguiment de papallones, que fa més de 30 anys que compta amb una de les xarxes de voluntariat més potents d’Europa. Per incloure més diversitat d’ambients i paisatges, al Penedès per primer cop s’han establert dues estacions d’estudi a les vinyes de Credo: una a Montpedrós (Sant Quintí de Mediona, a 450 metres d’altura) i a la Finca Serral del Vell (Torrelavit, a 280 metres).

D’aquí, com amb els ratpenats, també n’ha sortit un vi: el Volaina, a què se suma el Mirabelles, fet amb col·laboració amb apicultors de la zona per remarcar el paper pol·linitzador de les abelles. Tots tres formen el que es coneix com a ‘Univers Vida’. Un reflex de la filosofia del Celler Credo de treballar la terra i el vi entenent que és una relació d’iguals entre humans i natura, amb respecte i enteniment.

Més notícies
Celler Credo treu una caixa de vins dissenyada per ser un refugi de ratpenats
Comparteix
Es tracta d'una nova col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers que promou l'economia circular i la preservació d'aquests mamífers
Volaina 2018, una història de papallones del Celler Credo
Comparteix
Segon vi fruit del conveni entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per aconseguir que les seves vinyes es gestionin sempre des del respecte per la biodiversitat
Nit de l'Enologia 2021 | ACE
Els enòlegs debatran sobre biodiversitat i regenerativa al seu proper congrés
Comparteix
Se celebrarà el pròxim 11 de novembre i finalitzarà amb la tradicional 'Nit de l'Enologia'
Celler Credo crea les infusions de vinya “Vespres de Verema”
Comparteix
L'equip tècnic del celler ha destinat tres anys a la fase de recerca i desenvolupament d'aquest projecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa