VadeVi
Joan Rendé repassa la seva vida i la de la Conca a ‘Esperit de vi’

L’últim llibre de la col·lecció ‘Envinats’, de l’editorial Vibop, és ‘Esperit de vi’, una obra semiautobiogràfica de l’escriptor Joan Rendé Masdéu (Barcelona, 1943) on repassa la seva vida i la d’una de les seves dues terres, la Conca de Barberà, concretament la de l’Espluga de Francolí. Una història molt vinculada a la vinya i al vi i marcada pel que ell mateix, en una trobada amb la premsa a la vinateria Vins & Co de Barcelona, va definir com “una tragèdia”: la destrucció del celler que va fundar amb el seu germà, arrasat per una gran riuada l’any 2019.

Vint-i-un títols mostrant “l’univers cultural extraordinari” del vi

L’editora de Vibop, Montse Serra, va explicar que és per tot plegat que aquest llibre, que de fet va ser un encàrrec seu, encaixa tan bé a la col·lecció ‘Envinats’. Aquesta sèrie, que ja duu 21 títols vol vincular el vi amb les arts i la creació. “El vi té un univers cultural extraordinari”, va afirmar, i és per això que vol “ensenyar les seves possibilitats”, convertint-lo en un fil conductor i associant-lo a la poesia, a la narrativa, a la no-ficció, a les arts visuals…

Un relat familiar que és alhora la història d’una terra i una forma de vida

En aquest cas, i seguint amb la idea de “construir territori”, també molt important per a Serra, Joan Rendé teixeix un relat que parla del món vinícola de la Conca de Barberà al mitjans del segle XX, prenent experiències reals com a base, i també la seva evolució que, en part, és la de tot el país, especialment en relació al vi però també en molts altres aspectes.

A la trobada, l’autor va afirmar que no té prou memòria per a escriure unes memòries i, no obstant això, condensa moltíssima història, pròpia i de tot un món, en un text curt i que té com un dels pilars la família i també el llenguatge, un vocabulari rural molt arrelat a la terra i al paisatge i que, sent com és el que l’autor havia sentit i emprat a casa tota la vida, flueix d’una manera natural. Crescut entre Barcelona, Montblanc i l’Espluga de Francolí, Rendé, escriptori i periodista reeixit amb un bon número de premis literaris al sarró, recupera aquesta llengua alhora que moltes més coses que sovint sembla que s’hagi perdut.

Ell mateix va recordar com, en el moment de fundar el celler Rendé Masdéu, tant el seu germà com ell mateix fer reviure la terra, reaprenent moltes coses de què s’havien desconnectat, empesos per la família a estudiar a ciutat per trobar el que, creien aleshores, seria una vida millor. Una reconstrucció que va continuar després del desastre de 2019 i que va originar el cèlebre ‘Vi de Fang’, recuperat d’entre les restes del celler.

‘Envinats’, una col·lecció molt especial

La col·lecció ‘Envinats’ de Vibop és present a moltes llibreries, però també compta amb un servei de subscripció amb qual es poden rebre les quatre obres que es publiquen cada any directament a casa i per un preu lleugerament inferior. Tota una oportunitat per als amants de la literatura i de la cultura del vi.

Més notícies
Presentació del llibre 'Els Raïms' | Foto: E.V.
Vibop recull el testimoni gràfic dels 18 raïms prefil·loxèrics de Mirabent
Comparteix
Es tracta del 20è llibre de la col·lecció 'Envinats'
Les begudes alcohòliques han estat i són molt presents en la cultura xinesa, com mostra aquesta fulla il·lustrada de principis del segle XV | Museu Metropolità d'Art de Nova York / Domini Públic
La Xina: una cultura mil·lenària del vi i els licors
Comparteix
A 'Les arts xineses de l'ebrietat', Manel Ollé repassa una història llarguíssima d'artistes molt vinculats a l'alcohol
Pau Badia i Josep Pedrals van presentar 'Confessió del goliard' a la llibreria Tómiris de Barcelona | A.S.
Josep Pedrals, Pau Badia i els goliards, una festa del vi i l’amistat
Comparteix
El poeta i el dibuixant van presentar 'Confessió del goliard', una de les darreres obres publicades per Vibop
Les portades de tots els números publicats fins ara de la col·lecció Envinats
Els 20 números de la col·lecció ‘Envinats’ de Vibop, al detall
Comparteix
El projecte es va estrenar amb la publicació de dues peces simultànies: 'Josep Roca, a l’avantguarda del món del vi', i 'Les olors en la literatura de Vicenç Pagès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa