De la mateixa manera que no és el mateix escoltar bona música amb uns auriculars barats que amb un bon equip i uns altaveus de qualitat, beure el mateix vi amb una copa o una altra tampoc. Triar correctament la copa, de fet, pot arribar a ser tan important com triar el vi, i saber escollir quina és la més adient en cada cas pot marcar la diferència. De fet, amb un mil·límetre més o menys d’alçada o d’amplada la manera com en percebem els aromes i els sabors pot canviar.
Cada detall de la copa afecta com percebem el contingut
Segons afirmen des de la multinacional alemanya Schott Zwiesel, cadascun dels aspectes de la copa i com canvien o influeixen en el vi tenen una explicació física, química i sensorial. Per posar alguns exemples, la grandària del cos de la copa influeix en la velocitat a què s’oxigena; si és una copa oberta o tancada afecta la recepció dels aromes; la llargada de la copa a ajuda a que els tanins es dissipin abans d’arribar a les fosses nasals i, finalment, el diàmetre de la copa ens obliga a alçar més o menys el cap per beure, cosa que fa que el vi caigui en parts diferents de la llengua i la boca, determinant com en percebem el gust.

Copes fabricades pensant en la tècnica, no en el disseny
Justament aquesta comprensió de la copa com una eina que ha de ser fabricada des d’un punt de vista tècnic, i no pas de disseny, és treballada per diverses empreses, entre les quals és pionera l’austríaca Riedel, fabricant de copes de cristall des de fa 250 anys. Van ser els primers a presentar una sèrie de copes a escala mundial pensades per a gourmets, les ‘Sommelier’, i fins i tot han definit una copa per a cada varietat de vi. Així, tant els particulars com els establiments de restauració poden saber ràpidament quina és la millor manera de gaudir-los.