VadeVi
La copa importa, tant com el vi que ens hi servim

De la mateixa manera que no és el mateix escoltar bona música amb uns auriculars barats que amb un bon equip i uns altaveus de qualitat, beure el mateix vi amb una copa o una altra tampoc. Triar correctament la copa, de fet, pot arribar a ser tan important com triar el vi, i saber escollir quina és la més adient en cada cas pot marcar la diferència. De fet, amb un mil·límetre més o menys d’alçada o d’amplada la manera com en percebem els aromes i els sabors pot canviar.

Cada detall de la copa afecta com percebem el contingut

Segons afirmen des de la multinacional alemanya Schott Zwiesel, cadascun dels aspectes de la copa i com canvien o influeixen en el vi tenen una explicació física, química i sensorial. Per posar alguns exemples, la grandària del cos de la copa influeix en la velocitat a què s’oxigena; si és una copa oberta o tancada afecta la recepció dels aromes; la llargada de la copa a ajuda a que els tanins es dissipin abans d’arribar a les fosses nasals i, finalment, el diàmetre de la copa ens obliga a alçar més o menys el cap per beure, cosa que fa que el vi caigui en parts diferents de la llengua i la boca, determinant com en percebem el gust.

Cada vi necessita la seva copa

Copes fabricades pensant en la tècnica, no en el disseny

Justament aquesta comprensió de la copa com una eina que ha de ser fabricada des d’un punt de vista tècnic, i no pas de disseny, és treballada per diverses empreses, entre les quals és pionera l’austríaca Riedel, fabricant de copes de cristall des de fa 250 anys. Van ser els primers a presentar una sèrie de copes a escala mundial pensades per a gourmets, les ‘Sommelier’, i fins i tot han definit una copa per a cada varietat de vi. Així, tant els particulars com els establiments de restauració poden saber ràpidament quina és la millor manera de gaudir-los.

Més notícies
La mida de les copes pot tenir una influència important en la quantitat de vi que bevem
Copes més petites, la solució definitiva per reduir el vi que bevem
Comparteix
La Universitat de Cambridge ha dut un estudi que conclou que la mesura reduiria un 6,5% el volum consumit
La ciència del maridatge: com modifica el sabor la interacció química entre menjar i vi
Comparteix
Si certs vins poden potenciar el bon gust d'alguns aliments, també passa el contrari: hi ha menjar que millora el sabor del vi
Les ampolles de vi poden ser de molts colors diferents i això, sovint, determina quin tipus de producte conté
El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 1: Els colors
Comparteix
No són només un recipient sinó que, molt sovint, són una part importantíssima de la identitat del producte
El consum de vi és molt diferent segons el tipus de persona, que es pot categoritzar en base a una combinació de dimensions
Els tres perfils de consumidor de vi, segons la ciència
Comparteix
Es distingeixen per quina és la dimensió que predomina en la seva experiència, així com per les seves implicació i experiència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gourmet. a abril 16, 2023 | 10:12
    Gourmet. abril 16, 2023 | 10:12
    No hi estic d'acord: un bon vi ho és encara que es begui amorrant-se a l'ampolla. I cap copa pot millorar un vi dolent.

Respon a Gourmet. Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa