La del cava és una denominació d’origen estatal, cosa que ha permès que en les eleccions d’aquesta setmana una coalició de productors de fora de Catalunya hagi obtingut una vocalia al Consell Regulador per primera vegada a la història. Fins ara, la DO, creada el 1972 i amb seu a Vilafranca del Penedès, ha estat dirigida únicament per catalans. Extremenys, aragonesos i productors dels pocs cellers de cava de la resta de l’estat ho consideraven un monopoli que volen trencar, però hi ha una raó per a aquesta hegemonia política: el 95% de la comercialització d’aquest producte es fa des de Catalunya. “Podem assegurar que només entre un 4% i un 5% de les vendes es produeixen des de fora de Catalunya”, explica Damià Deas, president de l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA). No ho diu només Deas. Segons les dades del 2021 publicades per la DO Cava, el darrer anys es van produir 252 milions d’ampolles, la xifra més alta de la història.

El cava sempre ha estat un producte molt relaciona amb la viticultura catalana. De fet, segons les dades que aporta Deas en declaracions a Vadevi, “de les 38.000 hecàrees on actualment es produeix cava, 31.000 són a Catalunya“. I malgrat aquest domini, que s’explica per la tradició, els caves catalans no funcionen amb una denominació pròpia. I amb el canvi de composició al Consell Regulador, a més a més perden posicions.

Ampolles de cava FCAC
Les cooperatives també volen optar a la renovació del Cava | FCAC

Pitjors condicions i reclamació d’ampliació d’hectàrees

L’estratègia catalana del cava dista molt de les que s’aplica a la resta de l’estat espanyol. D’entrada, Catalunya aposta “pel valor i la qualitat del cava”, diu Deas, cosa que es tradueix amb una certa contenció en el volum de la producció i un producte de més qualitat. L’estratègia de la resta de la DO és ampliar les hectàrees i aconseguir créixer per tenir una producció cada dia més massiva i amb preus molt baixos en la venda al públic.

En aquest sentit, la por dels viticultors catalans és que aquest Pla Estratègic de creixement acabi per xocar amb la necessitat de donar més valor al producte i la distinció del seu origen. I és que, des de Catalunya s’ha fet una aposta important en els darrers mesos per donar més valor a l’origen i al producte, reivindicacions històriques dins el sector, especialment arran de la sortida de la DO de diversos cellers, que l’han abandonat per impulsar nous projectes, Corpinnat i Clàssic Penedès. Tot i que el recentment aprovat Pla Estratègic ha volgut incidir, segons l’entitat, per resoldre algunes d’aquestes peticions, encara s’està a l’expectativa de veure si l’entrada d’elaboradors espanyols al Consell Regulador pot complicar la continuació d’aquest camí en benefici de la distinció per origen i de revalorització del producte dins i fora del país, ja que les exportacions són fonamentals.

Paisatge de vinyes a Catalunya | cedida

Una altra de les grans diferències entre Catalunya i altres zones de l’estat és el que cobren els viticultors. “La situació catalana no és ideal, però sí que és millor que en d’altres zones”, afirma Deas. En aquest sentit, els viticultors catalans cobren uns 30 cèntims per ampolla, quan a la resta de l’estat, per exemple a Extremadura, cobren com a màxim 20 cèntims. “Això és una norma històrica de regulació de preus, però a Catalunya no s’aplica”, explica el president d’AECAVA.

Cava amb etiqueta catalana, Comtats de Barcelona

Una de les iniciatives que s’ha implementat per continuar afegint valor a la marca del cava català és la marca Cava Comtats de Barcelona, una nova etiqueta que ja utilitzen diverses empreses catalanes. “Volem que es vegi que Catalunya domina el mercat”, diu Deas. I és que amb aquesta etiqueta, aquest 95% de comercialització que només és una xifra passaria a quedar reflectit en les etiquetes de les ampolles. “És un projecte que ja està en marxa i entre el 2022 i el 2023 estarà completat”, descriu el president de l’Associació d’Elaboradors de Cava.

Més notícies
D'esquerra a dreta: Domenech (JARC), Vallès (Associació Viticultors del Penedès), Fuster (Raventós Codorníu) i Borràs (UP)

Codorníu comparteix objectius amb els ‘Viticultors del Cava’

El celler que no tindrà veu a les vocalies aposta per una línia continuista al Consell Regulador que mantingui l'objectiu de revaloritzar el cava i reivindicar-ne la qualitat
: - Mobile
Els Viticultors del Cava opten a les properes eleccions del Consell Regulador | cedida

La coalició Viticultors del Cava es presenta a les eleccions

Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès presenten candidatura per garantir "futur, preu i valor" al sector de les bombolles catalanes
: - Mobile
Les cooperatives també volen optar a la renovació del Cava | FCAC

Les cooperatives volen fer sentir la seva veu a les eleccions del Cava

Els cellers cooperatius elaboren la meitat del vi base cava | L'objectiu: "Aconseguir que es recuperi la rendibilitat i la valoració del producte"
: - Mobile
'La Nit dels Rosats' està organitzat per la Confraria del Cava i CavaWomen

El Cava es vesteix de gala i estrena la ‘Nit dels Rosats’

El 20 de maig, cellers i alta gastronomia s'instal·laran als Jardins del Palau Robert
: - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cardem el camp de seguida a juliol 08, 2022 | 21:36
  Cardem el camp de seguida juliol 08, 2022 | 21:36
  Tant és. L'inevitable avenç de la tercermundialització d'Espanya i les seves colònies deixa només dos camins, cada cop més divergents: la producció de baixa qualitat a baix preu i la producció de qualitat. Considerant que, mentre duri la situació colonial, els catalans haurem de subvencionar les colònies de Castella més pobres, com és el cas d'Extremadura, seria temerari intentar competir amb els seus beuratges subvencionats per nosaltres mateixos. No ens ha d'enganyar el que ara controlem la majoria del mercat, la única sortida pel xampany català a mig termini és la producció de qualitat i, en tot cas, conservar algunes marques de qualitat mitjana i baixa per donar sortida als productes amb problemes.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 09, 2022 | 11:03
   Pere Llimonera i Citronell juliol 09, 2022 | 11:03
   Carda, carda... però no N0 te n'adones".. te lo explicaré con un ejemplo: recuerdo una ocasión, hace mas de 15 años en Francia, en una reunión de noseque en París, en que en una conversación entre varios grupos de gente de varios sitios de Europa unos franceses empezaron a hablar (al principio y mayormente entere ellos) sobre el Cava Catalán... por supuesto desprestigiándolo, con esos aires franceses chovinistas tan sobradamente conocidos... lo tildaban de "Agua del cubo de la fregona" o agua con Lejía... decían noseque de "l'eau de javel Catalan ou Espagnol..."... al principio nadie dijo nada, pero luego, al cabo de un rato, algunos españoles que había por allí, y que N0 eran Catalanes, les dieron algunos toques... De buenas maneras, al principio, sobre todo un par de señoras, y luego, aun sin montarse un pollo, ni una pelea, las caras y las cosas se tornaron mas serias... hubo algunas palabras y tono mas firme y elevado, mientras los españoles allí presentes defendían el Cava Catalán y argumentaban sobre su calidad, método tradicional y verificación del proceso y, luego, todo quedo en nada... los franceses, N0 se disculparon, pero aplacaron sus ánimos, con alguna justificación medio-disculpa, que N0 lo era; se hicieron un poco los suecos, los grupos se separaron un poco; al cabo de unos minutos los diversos grupos reanudaron las conversaciones; el murmullo general, poco a poco, apagó el tema y todo quedo en nada... suena curioso recordar y contar esto a los grupos minoritarios de indepas adoctrinados, abducidos, sectarios, cerriles, totalitarios y obcecados que se ven hoy día... !Que tiempos aquellos en que todo lo Catalán era admirado y reverenciado por todo el resto de Españoles, y defendido con vehemencia antes ataques foráneos! ... Y ahora son los mas obtusos catalanistas inventa patrias los que denostan al Cava que no sea Catalán, sino de otras partes de España... !De tanto girar, el Mundo, a veces provoca mareos!
   • Icona del comentari de: Estruch a juliol 10, 2022 | 14:42
    Estruch juliol 10, 2022 | 14:42
    No. En tots els temps els productes catalans no eren admirats a Espanya sinó envejats. Això és històric des de Felip V.
 2. Icona del comentari de: Tonet a juliol 08, 2022 | 22:06
  Tonet juliol 08, 2022 | 22:06
  Com els productors de CAVA catalans no trobin un nom per blindar el producte català, España se'ls menjarà poc a poc, Us imagineu que el whisky escocès , es diges Ingles?????
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 08, 2022 | 22:07
  Gonzalo juliol 08, 2022 | 22:07
  Os ha dado fuerte con la tontería esta de que han conseguido un vocal de forma democrática. Jajaja! Enternecedor comprobar cómo rabiais.
  • Icona del comentari de: Josep L Fortuny a juliol 09, 2022 | 08:07
   Josep L Fortuny juliol 09, 2022 | 08:07
   Es ben sabut com els espanyols ens han pres les empreses els bancs i ara ens volen prendre el cava, així anem perquè volem amics espanyols ? Per ser esquilmats encara mes?
   • Icona del comentari de: Ferran a juliol 09, 2022 | 10:21
    Ferran juliol 09, 2022 | 10:21
    ...i els Vascos am el CUPO que els paguem nossaltres els Catalans !!
    • Icona del comentari de: Se't veu el llautó, Fernando a juliol 09, 2022 | 21:06
     Se't veu el llautó, Fernando juliol 09, 2022 | 21:06
     Mira "Ferran" o més aviat "Fernando": Els bascos (amb b alta) són els nostres aliats objectius perquè tenim un enemic comú. Nosaltres (amb una sola s), sabem distingir molt bé entre els amics i els f.d.l.g.p. que es fan passar per catalans (amb c minúscula) sense ser-ho. Consti que no assenyalo ningú
    • Icona del comentari de: Estruch a juliol 10, 2022 | 14:45
     Estruch juliol 10, 2022 | 14:45
     Sobre els bascos ens colen un error. Encara que teòricament no tinguin dèficit fiscal, sí que en tenen. Quan es calcula, ells tenen un dèficit fiscal del 2% del seu PIB. Es un valor no molt alt, però son molts milions.
   • Icona del comentari de: Juan Ripolles a juliol 09, 2022 | 10:22
    Juan Ripolles juliol 09, 2022 | 10:22
    ///ens han pres les empreses els bancs /// aixo ba ser culpa del il-legal 1-Oct, no culpeu a Madrid.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 09, 2022 | 10:45
    Gonzalo juliol 09, 2022 | 10:45
    Que se han quedado con los bancos? Pero qué dices? Si siguen manteniendo su actividad comercial aquí. Al menos eso decían vuestros mesias y/o pastores.
  • Icona del comentari de: ton c. a juliol 09, 2022 | 10:40
   ton c. juliol 09, 2022 | 10:40
   l´únic que ha nomenat la democràcia en aquest afer ha sigut vosté, potser és d´aquí d´on plora la criatura.
 4. Icona del comentari de: El cit campejador a juliol 08, 2022 | 23:54
  El cit campejador juliol 08, 2022 | 23:54
  Supremacistas, dos piedras.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 09, 2022 | 18:23
   Pere Llimonera i Citronell juliol 09, 2022 | 18:23
   nacionalistes espanyols, 2 pedres, ens necessiteu.
  • Icona del comentari de: Anònim a juliol 09, 2022 | 19:26
   Anònim juliol 09, 2022 | 19:26
   Si heu de esprémer el raïm amb 2 pedres, no arribareu ni al 5%. Tros d'ase
 5. Icona del comentari de: Català a juliol 09, 2022 | 07:33
  Català juliol 09, 2022 | 07:33
  No patiu que, amb l'ajuda estatal, el 5% controlarà el 95% restant.
 6. Icona del comentari de: Joan a juliol 09, 2022 | 09:49
  Joan juliol 09, 2022 | 09:49
  Gonzalo, tu deus ser foraster, oi ?
  • Icona del comentari de: . a juliol 09, 2022 | 10:39
   . juliol 09, 2022 | 10:39
   I un fatxenda del tres al cuarto
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 09, 2022 | 10:47
   Gonzalo juliol 09, 2022 | 10:47
   Forastero? Jajaja! Soy tan catalán como lo puedas ser tú. Que os creéis que todo aquel que no es separrata no es catalán. Y encima, facha. Jajaja! Tenéis desgastado el nombre. Ya no cuela. Pero si así sois felices... jajaja!
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 09, 2022 | 18:21
    Pere Llimonera i Citronell juliol 09, 2022 | 18:21
    De català no s'hi neix sinó que se'n exerceix. Es català tot aquell que viu i treballa a Catalunya i vol ser-ho.
   • Icona del comentari de: Joan a juliol 09, 2022 | 20:54
    Joan juliol 09, 2022 | 20:54
    Si en un gallinero hay un espécimen que anda como un pato y grazna como un pato, no es una gallina, es un pato.
   • Icona del comentari de: Estruch a juliol 10, 2022 | 14:47
    Estruch juliol 10, 2022 | 14:47
    Un "català" que només usa la llengua que ens imposen per destruir la llengua catalana. No, això no és català.
  • Icona del comentari de: Anònim a juliol 09, 2022 | 22:01
   Anònim juliol 09, 2022 | 22:01
   Un xarnego franquista, d'aquells que els seus avantpassats van tenir de marxar del poble morts de gana. Ja se li nota per la manera de parlar, però català NO es ni ho serà MAI.
 7. Icona del comentari de: arvama a juliol 09, 2022 | 11:47
  arvama juliol 09, 2022 | 11:47
  Por mi no valen los productos ERpañoles yo en mi casa entro solo yo y mis cogones Catalanes, ya pueden decir lo que quieran solo los cavas Catalans en mi casa entraran y los rustidos de pollo no le pongo cualquier cosa no sea que salga el pollo volando.
 8. Icona del comentari de: Per un 5% a juliol 09, 2022 | 13:40
  Per un 5% juliol 09, 2022 | 13:40
  Per un 5%
 9. Icona del comentari de: Amigo a juliol 09, 2022 | 16:19
  Amigo juliol 09, 2022 | 16:19
  Gonzalo: que "fumas" ???
 10. Icona del comentari de: Anònim a juliol 09, 2022 | 19:30
  Anònim juliol 09, 2022 | 19:30
  Un 5% que desprestigiarà la feina feta durant anys i que tot el que pretén és beneficiar-se'n. Els pixats de burra s'han de dir pixats de burra. De tota manera, sempre els podem cardar la D.O.rioja pel mateix preu.
 11. Icona del comentari de: Xampany català a juliol 09, 2022 | 20:56
  Xampany català juliol 09, 2022 | 20:56
  Els cellers catalans han de primar la qualitat i l'exportació fora dels territoris sota control dels espanyols, amb una denominació pròpia protegida internacionalment. Això no vol dir que no puguem fabricar producte de menys qualitat per rendabilitzar les instal·lacions, donar sortida als lots que per alguna raó no arriben al nivell i fer la punyeta a la competència espanyola, però sempre posant pel davant la qualitat i el prestigi de la denominació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa