Els vins del Regne Unit podrien arribar a superar els de regions franceses com la Xampanya o la Borgonya, a França, a causa dels efectes del canvi climàtic. Això, si més no, és el que afirma l’estudi “Resiliència Climàtica en el Sector del Vi del Regne Unit”, de què s’ha fet ressò ‘Euronews’ i que detalla com l’augment de les temperatures durant els propers anys podria dur els vins britànics a la primera divisió mundial.
Gairebé 2,5ºC en 40 anys
Segons les projeccions que han fet, les temperatures a les regions vitivinícoles britàniques podrien haver pujat 1,4ºC, que s’afegirien al grau que ja han pujat des dels anys 80. Això faria que la quantitat de sucre al raïm es posés als nivells dels vins de més qualitat, com també ho faria el seu grau d’alcohol.

Així, si segons el lider de l’estudi, el professor Stephen Dorling, els escumosos britànics ja poden ser “d’un estil molt semblant als que es produeixen a la Xampanya” gràcies al clima, les millors regions per fer créixer les varietats Pinot Noir i Chardonnay podrien moure’s encara més al nord. “No som coneguts per la producció de vins negres tranquils, però el clima canviant ens està donant perspectives de poder”.
L’estudi recomana augmentar la superfície plantada
Tot i que hi ha estudis anteriors que recorden que el canvi climàtic també pot dur riscos, com ara els fenòmens meteorològics extrems, que podrien amenaçar l’estabilitat de la producció, el professor Dorling ha recomanat als viticultors britànics que plantin més vinyes per aprofitar l’augment de les temperatures que hi haurà durant les properes dues dècades i tenir en compte les previsions per veure quines són les varietats escollides.

El Regne Unit continuarà batent rècords
El 2021, el Regne Unit tenia unes 3.800 hectàrees de vinya, un augment de gairebé el 400% respecte el 2004, quan la producció es va començar a centrar en els escumosos. El 2018, un estiu llarg i especialment calorós va fer que es batessin tots els rècords de producció, superant els 15,6 milions d’ampolles, i l’estudi prediu que entre 2021 i 2040 entre el 60% i el 75% de les veremes seran igual de bones, fent que la qualitat sigui molt més consistent.
El Regne Unit té molt poca superfície de vinya –Catalunya en té 15 vegades més–, i és per això que només pot competir millorant contínuament la seva qualitat. Tot i els entrebancs que el Brexit pot tenir pel que fa a l’exportació, sembla que el canvi climàtic els ajudarà a assolir aquest objectiu.