VadeVi
El canvi climàtic farà millors els vins britànics que els francesos

Els vins del Regne Unit podrien arribar a superar els de regions franceses com la Xampanya o la Borgonya, a França, a causa dels efectes del canvi climàtic. Això, si més no, és el que afirma l’estudi “Resiliència Climàtica en el Sector del Vi del Regne Unit”, de què s’ha fet ressò ‘Euronews’ i que detalla com l’augment de les temperatures durant els propers anys podria dur els vins britànics a la primera divisió mundial.

Gairebé 2,5ºC en 40 anys

Segons les projeccions que han fet, les temperatures a les regions vitivinícoles britàniques podrien haver pujat 1,4ºC, que s’afegirien al grau que ja han pujat des dels anys 80. Això faria que la quantitat de sucre al raïm es posés als nivells dels vins de més qualitat, com també ho faria el seu grau d’alcohol.

El Regne Unit cada cop més més apta per a la producció de vins de qualitat a causa del canvi climàtic | Wikimedia Commons
El Regne Unit cada cop més més apta per a la producció de vins de qualitat a causa del canvi climàtic | Wikimedia Commons

Així, si segons el lider de l’estudi, el professor Stephen Dorling, els escumosos britànics ja poden ser “d’un estil molt semblant als que es produeixen a la Xampanya” gràcies al clima, les millors regions per fer créixer les varietats Pinot Noir i Chardonnay podrien moure’s encara més al nord. “No som coneguts per la producció de vins negres tranquils, però el clima canviant ens està donant perspectives de poder”.

L’estudi recomana augmentar la superfície plantada

Tot i que hi ha estudis anteriors que recorden que el canvi climàtic també pot dur riscos, com ara els fenòmens meteorològics extrems, que podrien amenaçar l’estabilitat de la producció, el professor Dorling ha recomanat als viticultors britànics que plantin més vinyes per aprofitar l’augment de les temperatures que hi haurà durant les properes dues dècades i tenir en compte les previsions per veure quines són les varietats escollides.

El clima britànic és cada cop més apte per a la producció de vins de qualitat | Fred Dawson / Flickr
El clima britànic és cada cop més apte per a la producció de vins de qualitat | Fred Dawson / Flickr

El Regne Unit continuarà batent rècords

El 2021, el Regne Unit tenia unes 3.800 hectàrees de vinya, un augment de gairebé el 400% respecte el 2004, quan la producció es va començar a centrar en els escumosos. El 2018, un estiu llarg i especialment calorós va fer que es batessin tots els rècords de producció, superant els 15,6 milions d’ampolles, i l’estudi prediu que entre 2021 i 2040 entre el 60% i el 75% de les veremes seran igual de bones, fent que la qualitat sigui molt més consistent.

El Regne Unit té molt poca superfície de vinya –Catalunya en té 15 vegades més–, i és per això que només pot competir millorant contínuament la seva qualitat. Tot i els entrebancs que el Brexit pot tenir pel que fa a l’exportació, sembla que el canvi climàtic els ajudarà a assolir aquest objectiu.

Més notícies
Batalla naval de Sluis

La batalla que va reduir a la meitat el preu del vi a Anglaterra

Un enfrontament que va tenir lloc al canal de la Mànega durant la Guerra dels Cent Anys va acabar amb la captura de uns vuit milions de litres de vi, probablement el comís més gran de la història
Bolney Estate Wines | Freixenet

Freixenet compra un dels cellers més importants d’Anglaterra

El grup entra al mercat britànic amb una adquisició de què no s'ha fet públic l'import
El final de l'avalot en una postal de principis del segle XX | Universitat d'Oxford

L’Avalot de Santa Escolàstica, quan un vi dolent va omplir Oxford de sang

Al segle XIV, una baralla en una taverna va derivar en una revolta que va destruir part del poble i va deixar gairebé cent morts

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a agost 27, 2022 | 06:05
    Observador agost 27, 2022 | 06:05
    I, mentre, la Península Ibérica s'anirà convertint en un erm.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa