VadeVi
El govern espanyol vol eliminar el vi dels menús de bars i restaurants
  • CA

El govern espanyol es proposa eliminar les begudes alcohòliques, com el vi o la cervesa, dels menús dels bars i restaurants. Així, la copa de vi o de cervesa que ha format part integral dels dinars i sopars dels establiments de restauració des de sempre podria anar desapareixent. Segons el ministeri espanyol de Sanitat, aquesta mesura forma part d’una estratègia que té com a objectiu “millorar” la salut cardiovascular.

Un “abordatge integral” per impulsar “estils de vida saludables”

Aquest mateix dimecres, el ministeri que encapçala la socialista Carolina Darias presentarà, en el ple del Consell Interterritorial, l’anomenada ‘Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional (sic) de Salut’, que afirma que vol beneficiar la població mitjançant el que anomenen un “abordatge integral” que “faciliti l’adopció d’estils de vida i entorns saludables”.

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, és la impulsora d'aquesta prohibició | ACN
La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, és la impulsora d’aquesta prohibició | ACN

Un problema de salut pública de primer ordre

A dia d’avui, les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a l’estat espanyol. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 2020 en van morir gairebé 120.000 persones, davant les 104.000 que, oficialment, el govern espanyol reconeix que van morir de Covid-19.

El ministeri considera “necessari” intervenir en el comportament de la població per reduir la incidència d’aquestes malalties, especialment de la cardiopatia isquèmica, la insuficiència cardíaca, les malalties valvulars i les arrítmies. Així, proposarà 61 indicadors per avaluar els resultats que es persegueixen, fent un seguiment tant del seu grau d’implementació com dels seus efectes. Si tot plegat s’acaba aprovant, però, les encarregades del seu desenvolupament seran les comunitats autònomes.

La copa de vi amb els menús dels restaurants podria tenir els dies comptats

El vi, exclòs de la dieta mediterrània

Dins les mesures, el ministeri de Sanitat vol convertir en obligatòria l’opció de beure aigua de l’aixeta com a part del menú dels restaurants. A més, però, el govern espanyol també vol excloure el consum responsable d’alcohol com a part de la promoció de la dieta mediterrània, tradicionalment considerada sana i beneficiosa per a la salut.

Prohibició contra consum moderat

Tot plegat, però, més enllà de la intromissió en la llibertat que pugui suposar tant pels restauradors com pels mateixos consumidors, i dels efectes que pugui tenir al sector vitivinícola de tot l’Estat, també va en contra de diversos estudis que, durant els darrers anys, han avaluat els efectes que té el consum de diverses begudes alcohòliques en la salut de les persones.

Així, per exemple, un treball recent va comparar les potencialitats del vi, la cervesa i els licors, arribant a conclusions força interessants que posen de relleu, un cop més, que el consum responsable pot tenir efectes beneficiosos en la nostra salut, en alguns altres àmbits però també en la cardiovascular.

Més notícies
Acompanyar els àpats amb una o dues copes de vi pot tenir beneficis importants en les concentracions de sucre en sang
Acompanyar els àpats amb vi pot disminuir el risc de patir diabetis
Comparteix
Les dades preliminars d'un estudi incideixen en el moment del consum com un element clau pels seus beneficis
El ple del Parlament Europeu a Estrasburg
El Parlament Europeu recula i demana recomanar un consum “moderat” de vi
Comparteix
Una gran diferència amb "l'advertiment sanitari" sobre el riscos associats amb el càncer que contenia l'informe
En Pau Roca, director general de l'OIV, a la dreta de la imatge | OIV
L’OIV defensa la legitimitat del vi com un estil de vida saludable
Comparteix
Aquesta setmana s'ha reunit a Ginebra amb l'Organització Mundial de la Salut per debatre sobre el paper del vi en les polítiques de l'alcohol
Troben al Mediterrani un vaixell romà de fa 2000 anys ple d’àmfores de vi
Comparteix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa