Li hem dit adéu definitivament al 2021, un any que encara recordarem per la pandèmia, per les restriccions i, més recentment, per no poder celebrar les festes de Nadal amb la barreja de grups bombolla com ens hauria agradat. Han estat 365 dies en què el món, malgrat les circumstàncies, ha continuat girant i deixant algunes notícies destacades com les que repassem i us compartim a continuació.

El gener va ser un mes en què recordarem, entre d’altres coses, el nom de Filomena i La Final. El temporal, que dona nom al primer concepte, va provocar una nevada molt important en diversos punts de Catalunya, que va provocar diversos danys, entre els quals, l’ensorrament del sostre de l’edifici de La Final, del projecte vitivinícola del celler Vall Llach a Porrera, el Priorat. Des d’aquell ensurt que va sacsejar el món del vi a primers d’any fins aquest 31 de desembre que tot just deixem enrere, hem viscut i explicat altres notícies. Aquí ve un breu resum d’algunes notícies destacades del món del vi durant el 2021.

D’entrada, aquest any passat vam veure canvis al capdavant de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Salvador Puig donava el relleu a Alba Balcells, primera dona que dirigeix l’entitat pública del vi català. En una entrevista al Vadevi, la directora defensa que “som un gran país de vins, però reivindica que cal explicar-ho més”; i també avança projectes de futur que, entre d’altres, volen repensar l’entitat que dirigeix i incrementar el coneixement i la quota de consum del vi català dins i fora del país.

Seguint en el sector públic, aquest passat mes de maig vam saber que la fins aleshores consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Teresa Jordà, continuava al capdavant del departament que dona cobertura al vi, però ampliant considerablement la cartera i atribucions, incorporant també temes d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El Vadevi va explicar també que la DO Alella canviava d’imatge, per exemple; i que la DO Penedès incorporava nova categorització per als seus vins; així com que més recentment, la DO Terra Alta ha fet una repensada i actualitzat el seu plec de condicions , on entre d’altres coses, vol donar més valor a la seva varietat estrella, la garnatxa blanca. Ah, i aquest 2021 hem vist com per primer cop el vi novell se n’ha anat de gira per Catalunya. Seguint en àmbit DO, aquest any passat també es va destapar un presumpte frau, que continua en procés d’investigació, segons el qual l’empresa Reserva de la Tierra, hauria distribuït ampolles amb distintius de garantia falsos de vins emparats per la DO Montsant, DO Terra Alta i DOQ Priorat.

Enguany, també que hem pogut celebrar i continuar premiant el vi català a través de la novena edició dels Premis Vinari, que han repartit una llarga llista de medalles arreu del territori. Per cert que, enguany, per primer cop, alguns vins guardonats als Vinari han pogut colar-se a la Llotja del Camp Nou i fer prescripció entre els aficionats culers.

En època de verema hem seguit i escoltat l’evolució de la campanya i, malgrat les valoracions generals han estat positives en els diversos territoris, han continuat fent-se presents les reivindicacions que demanen una millora pel preu del raïm. Problema estructural, diuen, que cal afrontar de cara. En aquest sentit, aquest 2021 ha vist celebrar la sisena Taula del Cava, on entre d’altres coses es va insistir que “la recuperació del Cava passa per millorar tota la cadena de valor”. Per cert que ja que parlem del sector de les bombolles, aquest any hem vist també néixer una nova entitat que uneix les dones del cava, “Cava Women” vol donar una veu en femení al producte; ah, i que s’ha creat també la Cava Academy amb l’objectiu d’oferir formació certificada sobre el producte.

També el 2021 ha vist consolidar xifres. D’entrada, el vi català va incrementar la seva quota de mercat, malgrat fos en petit percentatge, tot i la la pandèmia. s’ha enregistrat fins a finals de novembre un increment de vendes del vi català en un 20% des del gener, segons dades que ha compartit l’Associació Vinícola Catalana. A finals de setembre també compartíem dades positives pel que fa a l’exportació del vi català, i és que segons dades de PRODECA, el percentatge de vendes a l’exterior s’ha vist incrementat en un 23%. Una xifra que se sumava a l’esperada notícia de la treva en la batalla dels aranzels entre Europa i els Estats Units, decisió que també va celebrar el sector vitivinícola de casa nostra.

El 2021 hem vist celebrar eleccions agràries, les primeres amb incorporació d’un sistema de vot telemàtic i que va guanyar un cop més UP amb més del 55% dels vots; i recordarem que la RAE ha incorporat la definició del terme ‘enoturisme‘, i també que a iniciativa de l’INCAVI i les denominacions d’origen catalanes es pretén reforçar la figura del viticultor elaborador. I tindrem molt presents que, més enllà de l’increment de vendes, el vi català es va fent cada cop més fort al món. Prescriptors, periodistes i concursos d’àmbit internacional incorporen i destaquen cada cop més vins de Catalunya en els seus rànquings de vins preferits o premiats.

A tot això, no oblidem que continuem immersos en una pandèmia mundial, i aquest 2021 ha continuant afectant de manera considerable el sector del vi. Si bé continua o es consolida, segons estudis, la compra de vi online -tendència que va arribar amb el confinament, i sembla que per quedar-se, també és cert que la situació mundial ha provocat algunes complicacions a l’hora d’aconseguir matèria primera, com ampolles, cartrons o material per vestir les ampolles de vi. N’hem parlat com de “la bombolla de l’ampolla“.

I ara, què?

Comencem un nou any, el 2022, amb totes les incerteses i interrogants que pot tenir un primer de gener. De moment, ja hi ha qui avança les principals tendències pel sector, i entre ells, Wine Intelligence parla per exemple d’una creixent preocupació per la sostenibilitat, tant pel que fa a l’elaborador com al consumidor, de vins amb menys graduació i de nous formats, on hi continua traient el cap el vi en llauna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa